Leacul suferintei sufletesti exista

Se intampla de multe ori in viata sa ne simtim tristi, alteori sa suferim de-a dreptul si sa ne treaca pe moment fara sa stim de ce, fara sa stim cum dar de multe ori revine aceeasi suferinta, din nou, fara sa stim de ce, fara sa stim cum… si toate astea ne macina, pe multi dintre noi, viata-ntreaga fara sa incercam macar sa aflam daca ne putem vindeca. Ne macina si ne resemnam indurand, crezand ca asta este cursul normal si natural. Insa nu este asa.

Asa cum un mecanic repara o masina, un cardiolog repara o inima, un ortoped iti repara piciorul iar psihiatrul iti repara sau te ajuta sa controlezi creierul cand o ia razna… asa, psihologul iti repara sufletul. In fiecare din aceste domenii exista un nivel de gravitate al situatiilor si bine-nteles, un tratament pe masura. Nu toate lucrurile se pot repara, cum nu toti oamenii pot fi vindecati. Si nu toti oamenii care se ocupa cu repararea acestor lucruri sunt buni in ceea ce fac. Sunt convinsa ca multi dintre voi ati apelat la diverse servicii de-a lungul vietii si de unele ati fost multumiti, de altele nu, iar pe cele de care n-ati fost multumiti ati incercat sa le inlocuiti cu altele mai bune. Asa cum ati intalnit doctori buni si doctori nepriceputi, asa exista si psihologi buni si psihologi nepriceputi. Ma intreb, de ce oamenii care au apelat la psihologi nepriceputi, au impresia ca toti sunt la fel si ca terapia nu te ajuta la nimic? este adevarat, din pacate, ca psihologii nepriceputi sunt foarte multi si de aceea este si acest haos… paradoxul este ca cei mai multi care au probleme, vor sa se faca psihologi ca sa si le rezolve si nu sa apeleze la un psiholog, ceea ce este total eronat. Cand ai probleme… te duci la terapie, nu incerci sa inveti s-o faci pentru altii. Nu numai ca nu vei putea face asta, nu te vei ajuta nici pe tine si ii vei strica mai rau si pe altii.

Revenind la vindecarea sufletului – o mare parte din problemele pe care le aveti in viata, se pot rezolva, repet – in functie de gravitatea ei. Trebuie sa mai stiti ca majoritatea acestor probleme emotionale iau nastere in copilarie.. de aceea tot atrag atentia.. nu oricine ar trebui sa aiba copii, pentru ca necesita o grija speciala.. nu de geniu, dar de oameni cu o inteligenta emotionala ridicata, iar asta se invata, prin studiu si interes continuu. Daca acei copii nu duc o viata emotionala echilibrata, ajung adulti cu probleme – majoritatea adultilor din ziua de azi.

Eu urmeaza sa ma duc din nou la terapie pentru ca au inceput iar sa ma doara lucruri si bine-nteles ca nu-mi place sa ma doara.. vreau sa vindec.. insa, ca sa vindec.. o sa doara. Este exact ca la stomatolog… daca ai un dinte stricat… poate nu te doare asa de tare la inceput.. dar te va durea din ce in ce mai tare.. iar ca sa-l repari.. trebuie sa te duci la dentist, unde te va durea un pic dar vei scapa, pe cand daca il vei lasa netratat, s-ar putea sa te deranjeze toata viata urmarile acelui dinte stricat (lipsa lui, pe viitor, de exemplu). Asa este si cu ranile emotionale, vor durea spre vindecare, insa nu te vor mai supara niciodata. Prefer sa ma doara acum, decat pe termen lung.

Am scris asta ca lumea sa stie ca nu trebuie sa se resemneze atunci cand ii doare ceva, orice. .. nici nu stiu ce exemple sa dau la cat de multe sunt… dar sa zicem printre altele furia, impulsivitatea, stima de sine scazuta, blocaje emotionale (nu poti face un anumit lucru pe care ti-l doresti pentru ca te impiedica o emotie negativa ce revine din trecut (creierul tau face o asociere cu alte situatii similare si creaza un scut de aparare impotriva acestor situatii)), limitari (nu poti face anumite lucruri pe care poate nu ti le doresti neaparat dar ar fi bine sa le faci pentru altii (partener, parinti, copil) sau pentru dezvoltarea ta viitoare (pe care n-o constientizezi inca) si nu le poti face din cauza convingerilor tale implementate in copilarie sau adolescenta) etc.

Asadar…nu incetati sa sperati la un psiholog care va poate ajuta, va va face viata mult mai usoara si frumoasa. Ca niste indicii sa vedeti cum functioneaza o terapie – este nevoie de MULTA AUTOANALIZA. Ce inseamna asta? sa te uiti la tine cum actionezi in diverse situatii, sa vezi CE SIMTI, sa te intrebi DE CE SIMTI acel lucru, IN CE SITUATIE etc si la ce nu ai raspuns, intrebi la terapie, apoi, cu raspunsurile de acolo, reanalizezi si vezi daca este asa. Apoi incerci sa schimbi comportamentul toxic. Terapia functioneaza doar daca iti doresti, trebuie sa vrei sa fii reparat, sa fii deschis si sa vrei sa lucrezi cu tine. Este de munca, dar merita.

Din pacate, nu este ceva ce putem evita.. pentru ca atunci cand suntem copii cei din jurul nostru ne fac aceste rani, in special parintii, si atunci trebuie sa ne reparam singuri cand devenim adulti (facand terapie)… pentru a nu face la randul nostru rani copiilor nostri si chiar celor din jur.

P.S De curând mă ocup și de canalul meu de youtube. Puteți să aruncați o privire și poate găsiți ceva ce vă interesează printre activitățile pe care le desfășor. Dacă da, nu uitați să dați subscribe.

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: