Cand respectul din relatie a disparut, relatia a murit

Orice persoana care intelege pe ce se bazeaza o relatie, stie ca respectul si increderea sunt baza iubirii iar o relatie de iubire nu poate fi de iubire fara iubire, logic, nu?

Atunci cand respectul a disparut… lucrurile s-au destramat, chiar daca nu va dati seama imediat, insa cand dispare respectul, iti poti da seama imediat.

Am vazut asta de multe ori in viata mea si am si trait-o, motiv pentru care vreau sa va atrag atentia, pentru ca este foarte important: nu acceptati glume proaste din partea partenerului (sa nu mai vorbim de jigniri), poate nu va dati seama o data, de doua ori, dar atunci cand o simtiti, cand va simtiti jigniti, atrageti-i atentia pentru ca daca nu o faceti, el nu va stii ca va devalorizat si va continua, crezand ca sunt doar glume. Adevarul este ca in spatele unei glume proaste, in spatele unei jigniri sub forma de gluma, se ascunde lipsa de respect. Dintr-o data nu mai este fanul/fana ta numarul 1, nu te mai vede ca pe cineva special, te vede ca pe cineva caruia ii poate vorbi cum doreste insa asta nu este tocmai ok pentru ca asta face diferenta dintre partener si restul oamenilor – cu partenerul nu-ti permiti glume proaste, nu-ti permiti sa-l jignesti, nu-ti permiti sa-l tratezi urat pentru ca risti sa-l pierzi. Daca ii permiti sa te jigneasca, va deveni obisnuinta, iar relatia se va transforma incet din „parteneriat” in „valoros si carpa”. Asta nu se intampla in relatiile sanatoase pentru ca acolo unde se traseaza bine limitele, partenerii isi inteleg rolul si invata sa-l respecte. Daca nu reusesc sa-l inteleaga, inseamna ca nu si-au dorit de la inceput o relatie sau daca si-au dorit, au probleme si nu stiu sa o sustina, si nu e datoria ta sa-l inveti asta, cu asta se ocupa terapeutii.

Bine-nteles, ma refer la un tip de partener care conteaza, daca nu mai conteaza pentru tine, il faci cu oua si cu otet pentru ca nu prea iti mai pasa ce se intampla insa atunci cand il doresti cu adevarat langa tine, esti foarte atent la ce scoti pe gura si cum.

Am vazut asta… am vazut cum oamenii uneori iarta aceste „glumite” partenerilor si apoi partenerii jignitori, fara sa-si dea seama, ajung la lipsa crunta de respect. De ce? pentru ca asa este cel mai usor, atunci cand simti nevoia, spui ceea ce simti. Asta nu ar fi gresit, insa, unde apar problemele? atunci cand nu mai spui ceea ce simti ci il acuzi pe celalalt, si asa apar jignirile. Trebuie sa ne controlam atunci cand vrem sa spunem cuiva ca e prost, chiar si in gluma, pentru ca undeva, acolo, noi chiar simtim sa spunem ca el e prost si chiar credem despre el ca este prost (in acel moment), dar oare, asa este? este un/o prost/proasta? daca ar fi asa, l-am mai fi ales ca partener?

Incercati sa va concentrati atunci cand vreti sa va exprimati, pe CUM va simtiti voi si nu pe CUM credeti ca este celalalt. Bine-nteles, fiecare cuplu poate sa-si traseze propriile limite, insa aveti grija la comportamentul partenerului fata de voi, daca vi se pare ca nu mai reprezentati mare lucru pentru el, asta se va reflecta in tot ceea ce va face si spune, inclusiv in glume.

Sunt glume de bun gust care pot fi admise, si asta o sa stiti dupa ce va cunoasteti bine intre voi si glume care pot reprezenta opinia ascunsa a celuilalt despre voi sau chiar felul lui de a fi (de exemplu aroganta) insa asta nu inseamna ca trebuie sa le acceptati doar pentru ca celalalt spune ca a glumit sau, te acuza ca nu stii de gluma sau, ca nu stii ce este autoironia. Si apropo de asta, autoironia nu inseamna ca cineva te face prost in gluma (ca face ironii la adresa ta) – inseamna ca cineva se poate face pe sine prost, se poate ironiza pe sine. Poate suna stupid dar am intalnit inclusiv acest lucru, ca cineva sa fie facut prost si sa fie acuzat totodata ca nu stie ce este autoironia.

Ganditi-va la aceste lucruri.

P.S De curând mă ocup și de canalul meu de youtube. Puteți să aruncați o privire și poate găsiți ceva ce vă interesează printre activitățile pe care le desfășor. Dacă da, nu uitați să dați subscribe.

 

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: