Alege să fii bun

Circulă pe net un citat de ceva vreme care sună cam așa „Într-o lume în care poți fi orice, fii bun!”.

Acest citat vrea să spună că totul ține de alegere; tot referitor la această alegere, de cum suntem și cum putem fi vă mai dau un exemplu legat de sexualitate – da, prin natură suntem poligami dar oamenii care înțeleg că este mai sănătos să fii monogam, fac această alegere.

Sigur, nu este ușor să alegem ce e corect și ce e bine, altfel lumea ar fi perfectă, necesită efort din partea noastră pentru un bine mai mare. Răsplata faptului că renunți la instinctele primare este mare – o viață mai bună, mai liniștită, lipsită de stres, cu mai multe relații sociale calitative, mai sănătoasă și mai fericită.

Vorbeam cu cineva pe tema asta și m-a întrebat de ce să renunț la o plăcere de moment, de ce să „mă înfrânez” și i-am răspuns că mă ghidez după sfaturile lui Epicur pentru a fi fericit. Am scris un articol pe tema asta, îl găsiți aici. După ce îl citiți, veți înțelege de ce fac eu asta, de ce mă ghidez după aceste sfaturi.

Mai departe, acea persoană zicea că de ce să ascult niște sfaturi scrise de un filozof care a trăit cu mult înaintea noastră și i-am răspuns că ceea ce ține de înțelepciune este valabil dintotdeauna și va fi valabil întotdeauna. Și, referitor la înțelepciune, ajungem la inteligența emoțională – inteligența care ne ajută să fim și să ne menținem fericiți.

Eu citesc acum cartea „Inteligența emoțională” de Daniel Goleman. Sunt la început dar când o să am ceva consistent de zis pe tema asta, o să vă povestesc. El este părintele inteligenței emoționale și nu am cum să nu vreau să citesc cartea lui, pentru că vreau să mă dezvolt în continuare, ca să fiu și mai capabilă să-mi mențin starea de bine, fericirea și nu doar pentru mine ci și pentru cei dragi mie, pentru că de fapt, despre asta este vorba – inteligența emoțională te ajută să fii fericit ferindu-i pe ceilalți de tine și ferindu-te pe tine de tine însuți și de necazuri, în general.

Așadar, totul depinde de tine atunci când ești, tu alegi ce vrei să fii și lucrezi în acest sens. Nu există destin, nu există „așa vrea dumnezeu”, nu există „n-am control”, nu există „nu pot”. Există doar alegeri.

P.S De curând mă ocup și de canalul meu de youtube. Puteți să aruncați o privire și poate găsiți ceva ce vă interesează printre activitățile pe care le desfășor. Dacă da, nu uitați să dați subscribe.

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: