Ce înseamnă dezvoltare personală?

De fiecare dată când scriu câte un articol de genul ăsta este pentru că mă lovesc de situații din viață, ca azi („da, viața e sursa” (Fabula cu Toma Caragiu și Mircea Diaconu :)) )). Am avut o discuție cu un fost coleg de facultate, era în lista mea de facebook și l-am șters în urma faptului că mi-a dovedit că nu merită să fie acolo, adică, era un om subdezvoltat. Încă este, n-a murit :))

Revenind, ce înseamnă om dezvoltat și ce înseamnă dezvoltarea personală? nu pot să vă dau date concrete prea multe pentru că și eu sunt la început de drum și mai am multe de învățat dar știu cu siguranță că sunt peste media oamenilor din ziua de azi.

Bun, oamenii nedezvoltați sunt considerați mediocri, adică care văd lucrurile dintr-un orizont îngust, nu lasă loc de mai mult. Un om care dorește să se dezvolte, își pune mereu întrebări, ascultă ce au de spus și alți oameni pentru că poate află ceva nou, își dezvoltă în permanență inteligența emoțională, adică, își gestionează bine emoțiile astfel încât să nu se rănească pe sine sau pe alții prin emoții necontrolate (de exemplu – furie), își cultivă mereu înțelepciunea, acumulează mereu experiențe noi, sunt deschiși la nou și așa mai departe. Pe scurt, dacă vrei să-ți dezvolți inteligența emoțională, devii un om care dorește să se dezvolte personal, adică pe toate planurile, emoțional, mental, financiar etc.

Oamenii care nu doresc acest lucru se atacă și se rezumă la a se simți jigniți și a-și spune în sine tot felul de chestii doar ca să nu cumva să pice de proști, fără să înțeleagă că atunci când cineva îți spune un lucru pe care îl consideri jignitor, fără să fie o jignire efectiv, la modul „bă, ești prost!”, trebuie să-l întrebi ce l-a făcut să spună asta și de ce crede el că are dreptate, sau de unde știe că așa e bine. Și apoi vin argumentele solide ale dezvoltării personale respectiv acelea prin care ți se arată că dacă ești un om dezvoltat, duci o viață prosperă, frumoasă, fericită, FĂRĂ a-i supăra, jigni, răni pe ceilalți. Asta este diferența dintre un om dezvoltat și unul nedezvoltat – că cel nedezvoltat poate fi „fericit” doar rănindu-i pe ceilalți și/sau pe sine (țigări, alcool, jigniri, răzvrătiri, violență, jocuri de noroc, manipulare etc), nefiind constanți în ce realizează bun. Nu, un om nedezvoltat nu e prost, ci doar normal (pentru ca normalitatea e descrisă de majoritate) . Sunt puțini oamenii care vor să meargă mai sus, și sper în viitor să fie din ce în ce mai mulți. Sunt puțini pentru că este greu să te dezvolți, cei dezvoltați duc o luptă continuă cu ei înșiși, cu orgoliul, cu răutatea, cu invidia, cu supărarea, cu tristețea, cu egoul! Nu este ușor să renunți la toate instinctele primare cu care ne naștem și să raționezi însă dacă îți dorești o viață frumoasă, sănătoasă, fericită, atât pentru tine cât și pentru cei din jurul tău, să te dezvolți – va fi o plăcere și o bucurie pentru că te va ajuta să nu te mai doară lucruri minore, să înțelegi și să abordezi altfel toate situațiile negative.

Dezvoltarea personală nu este ceva ce se poate sfârși, pentru că omul, cât trăiește, învață, important e să arătăm că învățăm și să nu mai repetăm greșelile.

P.S De curând mă ocup și de canalul meu de youtube. Puteți să aruncați o privire și poate găsiți ceva ce vă interesează printre activitățile pe care le desfășor. Dacă da, nu uitați să dați subscribe.

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: