Este important să comunicăm, dar mai ales cum comunicăm

Am avut niște probleme de relaționare cu fratele meu cel mare acum ceva luni, drept urmare, m-a trimis la psiholog, „să-mi rezolv problemele” iar eu m-am dus, pentru că îmi doream să ne înțelegem bine și relația mea cu el era mai importantă decât orgoliul meu sau decât faptul că eu credeam că nu am nimic. Ok, s-a dovedit că aveam ceva convingeri și comportamente toxice cum ar fi faptul că uneori susțin prea cu tărie ceva despre care nu știu de fapt mare lucru sau că mă atac ușor și ripostez fără să mi dau seama, aiurea, și că nu știu să comunic asertiv – respectiv, în loc să spun cum mă simt și să încerc să transmit asta, eu acuzam sau jigneam. Nu vă imaginați că făceam asta oricum și cu oricine și din orice! Lucrurile erau destul de sensibile. Sunt probleme pe care nu le sesizezi pentru că se manifestă rar și nu la scară atât de vizibilă însă pot lua amploare și chiar dacă nu se întâmplă asta, alți oameni care sunt deja dezvoltați, pot observa asta cu mai multă ușurință și ceea ce ți se pare mărunt, lor să li se pară inadmisibil.

Bun, am fost la terapie, am conștientizat anumite lucruri și acum lucrez cu mine ca să îndrept aceste nereguli însă scriu acest articol pentru că la rândul meu, primesc din partea altora un comportament neadecvat și deranjant și de aceea încerc să vă fac conștienți și pe voi de treaba asta.

In relația cu cei apropiați, rude sau partener, trebuie să fim atenți cum comunicăm. Sigur, este important să spunem când ceva nu ne convine sau când ne simțim lezați de ceilalți însă este și mai important cum o spunem pentru că fără să ne dăm seama ne transformăm din victimă în atacator și nu este ok niciuna din variante. Trebuie să învățăm să comunicăm asertiv, asta înseamnă să nu acuzăm, să nu dăm cu parul și să nu jignim indiferent de situație. Trebuie să abordăm problema dintr-un alt unghi și să ne concentrăm pe ceea ce simțim noi nu pe ceea ce a făcut sau a zis celălalt, respectiv încercăm să-i comunicăm cum ne simțim folosind formule de genul „eu nu mă simt bine să/cu…”, „mi-aș dori să….”, „nu-mi place că…” etc și să evităm formulele de genul „tu ești….”, „tu nu faci….” etc.

Nu este ușor să învățăm să comunicăm pentru că emoțiile sunt puternice și nu ne lasă să judecăm rațional, concentrându-ne mereu pe apărare prin atac însă cu exercițiu și conștientizare vom învăța să comunicăm mai bine, mai eficient, fără să provocăm răni și distanțe între noi și cei dragi nouă, dacă ne dorim, bine-nțeles.

P.S De curând mă ocup și de canalul meu de youtube. Puteți să aruncați o privire și poate găsiți ceva ce vă interesează printre activitățile pe care le desfășor. Dacă da, nu uitați să dați subscribe.

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: