Nu există „nu pot”, există „nu vreau”

Ieri vorbeam cu cineva şi-mi povestea ce grea e viaţa că n-are bani, că nu se bucură de nimic, că câştigă puţin, că nu are nicio bucurie şi că şi-ar dori să-şi cumpere mai multe haine, să-şi renoveze casa, să călătorească etc. Tot acestei persoane i-am dat cele patru articole scrise de mine, cu şi despre educaţie financiară, pe care le-a citit „jumătate”. Zic, „citeşte-le în întregime că doar aşa o să înţelegi ce vreau să zic”, persoana – „am citit jumate şi am înţeles ce vrei tu să zici, să economisesc dar trece viaţa pe lângă mine, când, în 10 ani o să strâng banii aia? ce, tu zici să pun 10% deoparte, din venitul meu înseamnă mai puţin de 200 lei pe luna, cu banii aştia peste 20 de ani îmi renovez casa” (cele 4 articole le veţi găsi şi voi aici, pentru a înţelege la ce mă refer). Nu a înţeles ce-am vrut să spun şi sunt sigură că mulţi dintre voi gândesc la fel; eu am spus doar atât: ai de ales – când ai un venit mic, fie alegi să consumi tot ce produci, fie alegi să economiseşti o parte din ce produci pentru a-i investi la un moment dat şi a câştiga mai mult şi pentru a-ţi permite să cheltuieşti mai mult. Cu atitudinea persoanei de mai sus, s-o numim X, nu veţi reuşi să vă îndepliniţi dorinţele, pentru că, apropo, eu în articolele acelea nu vorbesc doar despre a economisi, ci despre schimbarea modului de gândire, a modului de viaţă, prin schimbarea obiceiurilor nocive care vă fac să cheltuiţi, mult, prost si fara rost. Vorbesc despre faptul că disciplina este importantă şi este greu să vezi acest lucru când eşti obişnuit cu un anumit stil de viaţă. X zicea că „ce? tu ţi-ai luat placă, ţi-ai luat motor şi gata, nu mai cheltuieşti bani”. I-am explicat că nu e chiar aşa, mi-am luat placă (snowboard) dar şi placa se întreţine, şi ca să o folosesc îmi trebuiesc bani să mă duc la munte, îmi trebuiesc bani de skipass şi aşa mai departe. Motocicleta, la fel, se întreţine, banii de benzină, dacă vreau să mă plimb, trebuie să-i am, că doar nu am luat-o pentru 20-30 km/lună, am luat-o să mă plimb, şi să fac sute de km pe lună, am nevoie de bani pentru combustibil, pentru consumabile, pentru întreţinere; de asemenea am şi alte hobbyuri precum văzutul filmelor, scufundarile libere, biliardul şi altele, pentru care, de asemenea, am nevoie de bani, ei? eu cum reuşesc să fac toate astea şi să mai şi economisesc? menţionez că venitul mediu lunar în ultimii 6 ani şi 8 luni, respectiv, de când lucrez, a fost de 1287,69 lei. (în caz că vă întrebaţi cum ştiu asta – eu îmi monitorizez banii – venituri şi cheltuieli – înca de atunci). Deci, se poate.

Ideea este simplă, atunci când vrei, poţi! Mi-am schimbat stilul de viaţă pentru că am constientizat nişte chestii şi am văzut că merge or X spune din start „eu nu pot, dar cum să nu mai cumpar haine care-s singura mea bucurie? eu cum mă mai bucur? dar strâng banii aia in ani de zile, ce fac până atunci?” etc, un milion de scuze, atât văd. Nu a încercat şi modul meu, a încercat doar modul ei; dacă ar încerca, ar putea trage o concluzie – „nu, pentru mine nu funcţionează, asta e” sau „da, funcţioneaza şi pentru mine”.

Înainte de a spune „nu” deschideţi-vă mintea şi încercaţi lucruri noi dacă vreţi rezultate diferite/noi/mai bune. Făcând aceleaşi greşeli nu se va schimba nimic, şi neconştientizând că greşiţi, nu veţi schimba nimic. Conştientizarea e posibilă doar atunci când vezi că nu reuşeşti să schimbi ceva în bine, făcând aceleaşi lucruri. Şi vă dau şi un citat care se poate referi şi la faptul că dacă faci ceea ce face toată lumea şi e negativ, nu ajungi diferit de ei – „Nici un om n-a ajuns mare imitându-i pe ceilalți.” — Samuel Johnson.

În concluzie vă arat un filmuleţ motivant care descrie cel mai bine ce am vrut eu să zic. Este vorba de o femeie căreia i s-a schimbat viaţa radical, în mod negativ, şi care, a trebuit să se descurce cu ea:

 

P.S De curând mă ocup și de canalul meu de youtube. Puteți să aruncați o privire și poate găsiți ceva ce vă interesează printre activitățile pe care le desfășor. Dacă da, nu uitați să dați subscribe.

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: