Despre relațiile timpurii

Mă gândeam zilele trecute – cu cât înaintezi în vârstă cu atât nu-ți mai vine să riști, să încerci, ești mai neîncrezător. O văd la mine și o văd la alții. Părerea mea este că n-ar trebui să mai facem greșeli mari din tinerețe ca să nu ne mai pierdem speranța atât de ușor. Bine-nțeles, este valabil chiar și pentru noi, în continuare, dacă conștientizăm că nu este un lucru bun să ne închidem în noi ci trebuie să ne dezvoltăm pentru a nu ne mai consuma în zadar, nu trebuie să fugim. Pentru cei tineri (până în 25 ani) este valabil acum, înainte de a greși față de ei înșiși.

Oamenii își irosesc resursele precum speranța, puterea de sacrificiu, încrederea și tot ce este fundamental pentru legarea relațiilor sociale de calitate și de lungă durată, în tinerețe, atunci când nu au experiență și când sunt cei mai supuși greșelilor. Apoi, majoritatea dintre ei în loc să învețe aceste lecții, se îndreaptă cu viteză spre altă categorie de greșeli, aceea în care fac tot posibilul să se izoleze, să profite atunci când au ocazia, să învingă.

Trebuie să înțelegeți că nu suntem făcuți să fim singuri însă, cum spuneam și în alte articole ale mele, nu trebuie nici să fim într-o relație doar de dragul de a fi, nu trebuie să facem compromisuri, trebuie să căutam compatibilitatea cea mai mare pentru noi și abia atunci, dacă nu este posibil acest lucru, putem încerca să mai lăsăm de la noi însă până la limita de a ne răni. Scopul unei relații trebuie să fie unul constructiv pentru amândoi cei implicați, dacă unul face sacrificii majore pe care începe să le simtă, mai bine face sacrificiul impus și natural, acela de a fi singur pentru că singurătatea nu ne rănește atât de tare pe cât ar putea să o facă o relație toxică. Garantez pentru asta.

Oamenii fac multe greșeli la începutul vieții lor și apoi greșesc iar, fiind agitați și precauți, crezând că au învățat lecția și proiectând asupra altor persoane pățania lor. O să vă dau un exemplu – un bărbat care a avut o relație cu o femeie care l-a înșelat iar acesta a fost surprins și afectat foarte tare. Inevitabila despărțire s-a produs și, mai târziu, el a intrat într-o relație în care se simțea foarte bine dar nu avea încredere că este reală așa că a început să bănuiască și să se comporte ca și cum și acea femeie îl va înșela. Astfel, a distrus relația. Un alt exemplu este situația în care un bărbat vrea o relație bazată pe sex, găsește o femeie care acceptă, aceasta se îndrăgostește de el și el nu reușește să o facă să se îndepărteze de el. Același bărbat, mai târziu, caută în continuare o relație bazată pe sex, din nou găsește o femeie care acceptă însă după câteva întâlniri acesta fuge spunând că nu vrea ca femeia să sufere pentru că a mai trecut prin asta și știe ce se va întâmpla în ciuda faptului că femeia îl contrazice. Acesta este un alt tip de proiecție.

Exemplele de mai sus sunt orientative însă există zeci de situații care reflectă ceea ce am vrut sa spun referitor la proiecție. În continuare sper să vă lămuresc în totalitate.

Nu spun că unele lucruri nu este posibil să se repete, însă atitudinea corectă în situații de genul acesta este să aplici un singur comportament indiferent de rezultate pentru că oamenii sunt diferiți și acționează, simt și gândesc diferit. Proiectând comportamentul, gândirea și sentimentele unei persoane asupra alteia este o greșeală imensă, poate produce răni mai mari decât în cazul inițial. Și despre asta am scris într-un articol – să nu mai generalizați! Învățați să tratați oamenii diferit în funcție de personalitatea și competențele lor intelectuale, nu în funcție de trecutul vostru!

Învățați din greșeli și încercați să nu le repetați însă nu devenind paranoici și văzând aceeași greșeală peste tot. Învățați să nu mai greșiți în același fel dar fără să aduceți trecutul în oamenii noi pe care îi întâlniți. Tratați oamenii la fel până la proba contrarie, merită o primă șansă! Învățați să aveți încredere în oamenii noi așa cum ați avut în cei care v-au înșelat-o dar cu moderație, în așa fel încât să nu repetați greșeala însă nu renunțați la toată încrederea pentru că cei noi nu sunt aceia care v-au înșelat cu comportamentul lor! Aveți răbdare să cunoașteți și nu judecați după aparențe. Schimbați-vă modul de abordare și de precauție însă nu tratați oamenii noi ca și cum i-ați cunoaște, ca și cum știți la ce să v-așteptați din partea lor, pentru că nu știți. Singurul mod de a afla acest lucru este prin cunoaștere, cunoașterea de sine și cunoașterea persoanelor cu care interacționați.

Cheia este dezvoltarea nu etichetarea. Suntem diferiți dar acest lucru nu înseamnă că suntem diferiți la fel (în același fel). Și suntem asemănători însă asta nu înseamnă că suntem la fel. Nu mai trageți concluzii pripite.

P.S De curând mă ocup și de canalul meu de youtube. Puteți să aruncați o privire și poate găsiți ceva ce vă interesează printre activitățile pe care le desfășor. Dacă da, nu uitați să dați subscribe.

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: