Onoarea – floare rară

În dex, prima parte a definiției onoarei este cam așa: „ONOÁRE, (5, 6) onoruri, s. f. 1. Integritate morală, probitate, corectitudine; demnitate, cinste.”, adică capacitatea de a-ți însuși principiile morale astfel încât să nu faci rău în jurul tău.

Mă lovesc din ce în ce mai des de lipsa de onoare a oamenilor. în relații amicale, în relații de prietenie, în relații amoroase, în relații de afaceri, în relații profesionale etc. De ce nu au onoare? de ce sunt lași? nu știu dacă poate să-mi răspundă cineva la întrebarea asta.

Visez la o lume în care oamenii au demnitate, în care stau drepți în fata propriilor greșeli și își asumă consecințele; visez la o lume în care oamenii se gândesc înainte de a acționa pentru a nu răni pe cineva în jurul lor; visez la o lume în care oamenii nu sunt mijloace pentru alți oameni pentru a-și atinge scopurile aceștia din urmă; visez la o lume în care omul însuși este valoarea și nu ceea ce are; visez la o lume în care oamenii se privesc și se ajută ca frații nu în care se privesc și se comportă precum competitorii, precum dușmanii, precum prădătorii; visez la o lume în care oamenii nu se cred mai valoroși decât alții și în care nu-și asumă merite nevalidate decât de ei înșiși; visez la o lume căreia ii pasă de emoțiile fiecărei ființe capabile să le simtă; visez la o lume în care oamenii dăruiesc de drag cu scopul de a provoca zâmbete și nu din interes; visez la o lume în care contează ceea ce lași în urmă pentru ca alții să se poată bucura și nu doar ceea ce faci pe moment pentru tine; visez la o lume în care intre oameni există pace, liniște, cooperare, înțelegere și respect. visez la o lume în care minciuna există doar în basme; visez la o lume în care integritatea persoanei contează mai mult decât integritatea imaginii sale; visez la o lume în care oamenii spun ce simt fără să le fie frică de cum vor fi considerați; visez la o lume în care oamenii au curaj să facă bine; visez la o lume în care oamenii vor să evolueze și să iasă din zona de confort; visez la o lume în care oamenii știu să iubească și să se iubească; visez la o lume simplă.

Visez mult… și m-am ars, pentru că eu mă comport de multe ori ca și cum lumea aceea ar exista. Dar nu-i nimic, știu că sunt și alții ca mine, este imposibil să fiu singura care gândește asa și o știu oricum, pentru că am în jurul meu câțiva astfel de oameni minunați și le mulțumesc că rămân puternici și rămân frumoși pentru ei și pentru cei din jur. Pentru restul cititorilor mei care se regăsesc în aceeași gândire, am o dedicație pentru voi, articolul „Scrisoare – „dragă omule,… „.

Atât de rar întâlnesc persoane care să se regăsească mai sus. Eu am o rugăminte pentru voi: nu vă pierdeți speranța dar nici nu vă mai dați altora ușor; sunt mulți care nu vă merită nici prezența, nici timpul, nici atenția. Acordați-le prima șansă. Acordați-le doar încă o șansă după ce v-au greșit. Atât merită, restul e pierdere de vreme. Lumea trebuie să înțeleagă că bunătatea nu înseamnă prostie și dacă ești bun nu înseamnă că vei oferi bunătatea ta celor care nu o merită.

Sper să fiți buni, sper să deveniți buni, sper să fim cat mai multi.

P.S Piesa lui Guess Who descrie destul de bine ce se întâmplă în lume la nivel politico-social. Vă invit să ascultați piesa și sper, curând, ca lipsa de onoare să devină istorie.

 

P.S De curând mă ocup și de canalul meu de youtube. Puteți să aruncați o privire și poate găsiți ceva ce vă interesează printre activitățile pe care le desfășor. Dacă da, nu uitați să dați subscribe.

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: