Despre dragostea hormonală

Sunt sigură că majorității dintre voi i s-a întâmplat să se îndrăgostească cel puțin o dată în viață și la fel de sigură sunt că majoritatea dintre cei care s-au îndrăgostit, au suferit. Cum știu? pentru că și eu am fost acolo și m-a fascinat subiectul, am vrut să aflu ce se întâmplă de fapt și să învăț cum să previn să nu mă mai rănesc pe viitor în situații asemănătoare.

Dragostea hormonală, sau, „chimia” dintre două persoane apare de cele mai multe ori atunci când nu te aștepți însă, vorbind din proprie experiență, pot spune că poate apărea în diferite momente, adică: fie de cum vezi persoana respectivă, fie de când petreci câteva momente în prezenta ei, fie la o atingere anume, fie după mai mult timp petrecut împreună.

Psihologii spun că îndrăgostirea apare atunci când noi facem proiecții asupra persoanei de care ne îndrăgostim referitor la cum ne dorim noi să fie de fapt. Lucrul asta se întâmplă sub influența chimiei, de aici și vorba că „dragostea e oarbă”, când ne îndrăgostim, noi nu vedem persoana așa cum este ci o vedem cum am vrea noi să fie.

Bine-nțeles că aceasta chimie nu durează la nesfârșit și atunci când ea dispare și apare realitatea, începem să cunoaștem persoana de lângă noi și de cele mai multe ori ne dăm seama că nu este ce ne dorim, apar certurile (și un motiv ar fi încercarea de a-l schimba pe celalalt și a-l aduce la idealul tău) și, inevitabil, despărțirea.

Cum putem să prevenim acest lucru? păi, în primul rând, atunci când simțim acele emoții plăcute și extrem de intense pentru o persoană, știu că sună ciudat dar, ar trebui să le reprimăm puțin și să lăsăm loc și rațiunii, să analizăm „la rece” persoana respectivă. Chiar și atunci când chimia este încă prezentă pot apărea certuri și, dacă deveniți raționali, le puteți gestiona în așa fel încât să vedeți dacă puteți trece cu bine peste ele. Dacă analiza „la rece” oferă rezultate favorabile, atunci este foarte posibil ca acea dragoste să se transforme în iubire. De cele mai multe ori nu se întâmplă asta pentru că lucrurile făcute la întâmplare, rar se potrivesc. Pentru a avea parte de o relație bazată pe iubire, trebuie să analizați rațional compatibilitatea reală dintre voi. Dacă persoana de care sunteți îndrăgostiți, nu corespunde real cu ceea ce vă doriți, (a se vedea articolele Să vă zic despre iubire și Cum văd eu o relație de cuplu ) îndepărtați-vă, altfel, veți sfârși răniți. Dar pentru asta, trebuie mai întâi să vă cunoașteți foarte bine, trebuie să știți CE VĂ DORIȚI CU ADEVĂRAT. Mulți nu știu ce vor și cad pradă îndrăgostirii mult mai ușor pentru că își dau întâlniri „la întâmplare” sau după criterii superficiale.

Merită să te îndrăgostești, să trăiești clipele alea de emoții, fluturii din stomac, însă, aveți grija și la sufletul vostru pentru că emoțiile pe care le simțiți atunci, în special femeile, vor rămâne o imagine foarte reală pentru voi, iar când lucrurile se năruiesc, veți avea impresia că ați fost înșelate de situație dar nu e așa, emoțiile au fost reale, ceea ce credeai despre persoana care ți le-a provocat nu a fost real, pentru că nu ai vrut sau nu ai știut vezi.

Ca să reduci posibilitatea îndrăgostirii de o persoană nepotrivită, nu-ți da întâlniri cu cine nu corespunde criteriilor tale de selecție; atunci când totuși se întâmplă pur și simplu, analizează rațional, cum am spus mai sus, pentru a evita rănile mai profunde.

P.S ce este grav este că multe persoane au impresia că nu pot avea relații decât cu persoane de care se îndrăgostesc nebunește, care le dau senzația că ar face orice pentru ele, însă nu e chiar așa, cel mai bun tip de relație este cel în care există o compatibilitate maximă și o chimie minimă, o atracție minimală care să pună baza aducerii împreună, pentru că timpul petrecut plăcut împreună va aduce starea de bine simțită în iubire, care este net superioara chimiei hormonale.

P.S De curând mă ocup și de canalul meu de youtube. Puteți să aruncați o privire și poate găsiți ceva ce vă interesează printre activitățile pe care le desfășor. Dacă da, nu uitați să dați subscribe.

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: