Cum văd eu o relație de cuplu

Am început să mă interesez de relații acum vreo 3 ani când am observat că am făcut o greșeală imensă în dragoste și am zis că nu se mai poate și trebuie să învăț să mă cunosc, să văd unde greșesc și să corectez. Am fost la terapie, am început să citesc cărți și articole despre relații, am început să mă analizez, să fac curățenie în viață, să schimb criteriile de selecție și nu în ultimul rând, să mă iubesc. Sigur, am mai făcut greșeli până acum, și o să mai fac, pentru că dezvoltarea nu se întâmplă peste noapte însă scopul ei este să reducă din greșeli și din efectul lor negativ pe termen lung.

Acum citesc o carte de psihologie foarte interesantă care se numește „Arta de a iubi” și e scrisă de Erich Fromm. Am găsit acolo multe din ideile cu care rezonez și asta explică de ce încă nu reușesc să formez „echipa” de care am nevoie. Am să scriu despre felul în care văd eu o relație, mai exact, să-mi dau cu parerea despre cum ar trebui să decurgă o relație de cuplu.

În primul rând în relație trebuie să între doi oameni fericiți, doi oameni care nu se simt singuri așa cum sunt dar care s-au găsit, se plac, au multe în comun și au aspirații comune. Doi oameni care se cunosc pe ei înșiși, știu ce au de oferit, știu să se analizeze și știu și ce vor să primească respectiv, doi oameni dezvoltați și maturizați emoțional – în așa fel încât, să ia deciziile cele mai corecte pentru fiecare din ei iar atunci când apar neînțelegeri să le rezolve diplomat, nu cu țipete, reproșuri, jigniri și scos de ochi, cu atât mai puțin, violență.

În al doilea rând, consider, evident, ca toți oamenii sunt diferiți; nu vom întâlni probabil niciun cuplu format 100% din parteneri foarte asemănători așa că ambii trebuie să știe cum să lase spațiu celuilalt pentru a-și face activitățile personale.

În al treilea rând, oamenii se schimbă în permanență, cei doi trebuie să fie conștienți de acest lucru și ar trebui să își țină partenerul la curent cu aceste schimbări pentru a lăsa loc negocierii și gestionării acestor diferențe și pentru a asigura în continuare o legatură compatibilă.

Aspectele următoare sunt legate de ceea ce ține legat un cuplu – respectul, încrederea, grija și responsabilitatea, intimitatea, toleranța și comunicarea. În mare parte, aceste ingrediente compun iubirea. Cu cât lipsesc mai multe din aceste ingrediente, cu atât există mai multe șanse de eșec al relației.

De ce sunt importante acestea? să le luăm pe rând – oamenii care se respectă, nu se mint, se admiră, se încurajează reciproc și nu își formează opinii pripite și nejustificate asupra celuilalt; doi oameni care au încredere unul în altul nu devin posesivi și ingrijorați atunci când nu sunt împreună, nu devin suspiciosi și nici nu se tem atunci când celălalt deține puterea asupra a ceva din primul. Grija și responsabilitatea se referă exact la faptul că partenerii se gândesc în permanență dacă acțiunile lor afectează în vreun fel partenerul de viață și dacă ar trebui să-i ceară părerea în legatură cu deciziile pe care vrea să le ia. Tot acestea sunt importante pentru a susține ajutorul și preocuparea pentru dezvoltarea celuilalt. Intimitatea este un ingredient pe care mulți oameni nu-l înțeleg sau îl înțeleg greșit – nu este vorba doar despre momentele erotice, acestea implică intimitate însă intimitatea nu este compusă doar din ele, este compusă din lucruri pe care doar ce-i doi și le spun, și le cunosc, și le acceptă, și le împărtășesc. Este multitudinea gândurilor și sentimentelor cu privire la universul propriu pe care il dai cu greu altei persoane și alegi să-l dai celei din cuplu. Toleranța este importantă pentru momentele cand unul din parteneri sau chiar ambii trec prin momente dificile în viată, fie ca e vorba de sănătatea fizică, fie că e vorba de lucruri la nivel psihic și emoțional cum e stresul, tristețea, proleme în general. Și nu în ultimul rând comunicarea – de asemenea un element foarte important pentru că, prin comunicare, se pot rezolva majoritatea chestiunilor de la bănuieli până la complimente. Atâta timp cât partenerii comunică nu este loc de interpretari ale acțiunilor acestora și vor știi în permanență cum trebuie să se comporte în așa fel încât să nu-și saboteze relația. Totodată ajută la o despărțire civilizată dacă va fi cazul, respectiv la pregatirea unui teren mai puțin periculos pentru viitorul fiecăruia dintre ei. Atunci când te desparți civilizat, înțelegi motivele și ești ajutat sa le accepți, treci mult mai ușor peste și nu ai resentimente la adresa fostului partener precum nici pareri de rău preconcepute la adresa partenerului viitor.

Sunt lucruri simple, normale, de bun simț însă sunt foarte rari oamenii care le înțeleg și care le pun sau vor să le pună în practică. În aceste condiții, nu este de mirare că doar 5% din relațiile de pe glob sunt cu adevarat funcționale.

P.S De curând mă ocup și de canalul meu de youtube. Puteți să aruncați o privire și poate găsiți ceva ce vă interesează printre activitățile pe care le desfășor. Dacă da, nu uitați să dați subscribe.

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: