Diferenţa dintre bogaţi şi săraci

Recent am mai citit nişte articole din sfera educaţiei financiare şi vreau să spun că mi-a crescut speranţa în ceea ce priveşte îmbunătăţirea vieţii mele financiare pentru că, printre altele, deşi pare „la mintea cocoşului”, nu „digeram” informaţia asta; cumva, nu ajungea la mine şi anume faptul că, să devii bogat nu este un lucru ieşit din comun, nu este ceva extraordinar, SF, nu; este un lucru extrem de palpabil însă ca să-ţi dai seama de asta trebuie să ai ochii larg deschişi, să fii receptiv la informaţii de tot felul şi să VREI.

Bogaţia materială se obţine prin MUNCĂ. Da, cine crede ca BOGAŢII nu muncesc, se înşală amarnic. Şi bogaţii muncesc însă, ei muncesc altfel. Săracii îşi vând timpul şi energia pentru un salariu fix pe care-l cheltuiesc pe tot felul de chestii inutile, bogaţii îşi folosesc timpul şi energia pentru a câştiga cât mai mulţi bani.

Cum am aflat eu astea? am citit şi am găsit câteva surse în care se vorbeşte despre OBICEIURILE celor mai bogaţi oameni şi o să vorbesc puţin despre câteva dintre acestea:

  1. Pun mare accent pe educaţie – majoritatea dintre ei investesc în ei înşişi, cautând informaţii de calitate, schimbând informaţii cu alţi oameni ca ei, participă la evenimente (seminarii, workshop-uri). Majoritatea informaţiilor „vânate” sunt cele ce ţin de domeniul în care ei activează şi de cel financiar.
  2. Petrec o bună parte din timpul lor gestionând banii atent – îşi fac planuri financiare şi caută oportunităţi de investire în permanenţă.
  3. Fac lucrurile pe rând – obiectivele mari trebuie să fie singulare, îşi fixează unul, îl ating, după care trec la urmatorul, deoarece este foarte important atunci când urmăreşti un scop să faci bine tot ce ţine de acel scop pentru a-l atinge.
  4. Citesc cel putin 30 de minute în fiecare zi – informaţia este izvorul lor de bani, pentru ca informaţia înseamnă putere/bani. Bogaţii ştiu că, creierul e cel mai important activ al lor şi de aceea, investesc în el.
  5. Consideră că disciplina este foarte importantă – ei au învăţat că disciplina este cea care nu îi lasă să se abată de la scopurile propuse şi că îi ajută să se abţină de la tentaţii şi de la a face greşeli care i-ar costa scump pe termen lung.
  6. Fac sport de câteva ori pe săptămâna – minte sănătoasă în corp sănătos, oamenii bogaţi au înteles că sportul este izvor de sănătate aşa că nu-l neglijează. Sunt atenţi la sănătatea lor pentru că fără sănătate nu poţi face nimic.
  7. Au dăruit de-a lungul vieţii – „dăruind, vei dobândi” este una din legile universului, majoritatea dintre ei au oferit cândva ca acum să culeagă. Asta înseamnă că au făcut voluntariat, au donat bani sau lucruri sau au învăţat gratuit pe alţii lucruri folositoare.

După cum vedeţi sunt nişte obiceiuri omeneşti, aparent banale, dar care din anumite motive mulţi oameni aleg să nu le dobândească. Un citat al lui Jim Rohn spune ceva de genul „diferenţa dintre bogaţi şi săraci este ca bogaţii economisesc banii şi cheltuiesc ce rămâne pe când săracii cheltuiesc banii şi economisesc ce rămâne” şi aşa este, bogaţii sunt orientaţi spre a câştiga bani iar săracii sunt orientaţi spre a-i cheltui. O să spuneţi „bine, bine, şi atunci, de ce să mai fii bogat dacă nu cheltuieşti?” – păi, cheltuieşti, dar nu mai mult decât îţi permiţi ori majoritatea oamenilor de aia sunt săraci, cheltuiesc exact cât câţtigă (uneori şi mai mult). fără să investeasca banii, fără să se gândească cum ar putea să-i înmulţească. Grav este că îi cheltuiesc fără cap, pe lucruri care nu le trebuiesc, nu au deloc educaţie financiară. „Educaţia financiară”, ca şi termen, este unul puţin pomenit în România şi luat în râs de mulţi pentru că habar nu au de beneficiile oferite de aceasta. Mai spunea cineva ca bogaţia, ca şi saracia, este o alegere şi părerea mea este că este adevărat – tu alegi cum vrei să-ţi investeşti atât timpul cât şi banii. Să fii bogat este un stil de viaţă aparte, greu, pentru că necesită citit/informare şi învăţare permanentă, lucru cu sine în permanenţă, disciplină permanentă – lucruri greu de făcut pentru cineva obişnuit de mic să cheltuiască, să trăiască de azi pe mâine, să se îndatoreze, să se dea mare cu tot felul de lucruri scumpe şi majoritatea – inutile etc.

Aşadar, aţi aflat, oricine poate fi bogat, trebuie doar să vrei – să vrei să renunţi la distracţii inutile, să munceşti gratis uneori, să dăruieşti, să înveţi permanent, să ai grijă de sănătatea ta, să ai puţini prieteni şi de calitate, să nu pierzi timpul, să te disciplinezi, să nu cheltuieşti banii pe lucruri care nu-ţi aduc valoare, să nu fi snob – lucruri care din nou, sunt grele pentru oamenii care n-au curaj să părăsească zona de confort, n-au voinţă, au obiceiuri proaste, sunt leneşi şi nu au dorinţă de a învăţa.

P.S De curând mă ocup și de canalul meu de youtube. Puteți să aruncați o privire și poate găsiți ceva ce vă interesează printre activitățile pe care le desfășor. Dacă da, nu uitați să dați subscribe.

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: