Cum să vă înmulţiţi banii

Banii se pierd foarte uşor şi se câştigă destul de greu atunci când nu eşti făcut să-i faci. Am auzit multă lume plângându-se de faptul că n-au din ce economisi sau că nu le ajung nici măcar banii câştigaţi şi se împrumută. E adevarat că nu e valabil pentru toata lumea ce voi scrie acum însă majoritatea se va regăsi. Excepţiile sunt din cauză că nu au avut niciun strop de educaţie financiară şi au căzut într-o groapă din care vor ieşi mai greu dar in 99% din cazuri şi-au facut-o cu mâna lor (credite mari, datorii mari, pierderi mari, investitii proaste etc).

Unii s-ar putea sa nu fie de acord cu mine, altii vor fi dar nu vor face nimic, altii isi vor da seama de niste lucruri si vor face niste schimbari esentiale in viata lor.

O să încep prin a vă spune că am pierdut ceva bani la viaţa mea, fie din neatenţie, fie din neştiinţă, fie din păcăleală dar de când mi-am dat seama de lucrurile astea şi am început să acţionez în sensul ăsta, îmi merge mult mai bine pe plan financiar, deci, pe toate planurile. Am aplicat o serie de reguli:

  1. Culege banii pe care îi găseşti pe stradă. Oamenii fuduli sau ruşinoşi nu se vor apleca după monede, unii nu se apleacă nici după propriile monede după ce le scapă pe jos, e problema lor, ideea e că fiecare ban are valoare aşa că eu îi culeg pe toţi pe care-i văd dacă consider că nu mai aparţin nimanui. Legea atracţiei funcţionează, „banul la ban trage” nu este doar o vorbă aruncată în vânt, dacă tu refuzi sumele mici, sumele mari nu vor veni la tine sau vor veni foarte greu.
  2. Nu da bani la cerşetori (colindători). Eu nu mai dau bani la cerşetori de când am fost adolescentă, mi-am dat seama că nici nu-i ajut (presupunând că le mai prelungesc viaţa cu o zi, le prelungesc agonia) ci dimpotriva, îmi fac mie rău (dau din banii munciţi de mine fix degeaba). Am auzit multe zvonuri cum că unii din aceşti cerşetori ar fi bogaţi şi şi-au făcut avere din a cerşi. Bine-nţeles că este posibil, nu exclud, însă cum ziceam, chiar dacă sunt săraci, nu aşa i-aş ajuta; i-aş ajuta dacă aş fi suficient de bogată încât să construiesc locuinţe sociale, cantine, să le ofer educaţie, muncă etc. Bunătatea este relativă – să dai din banii tăi cuiva care nu ştii ce va face cu ei şi nici dacă chiar are nevoie, nu e bunătate, ci prostie. Sunt de acord cu donaţiile către anumite instituţii cunoscute şi recunoscute ca ajutând oamenii cu dizabilităţi, bătrâni, copii bolnavi etc şi chiar recomand, e una din legile universului – dăruind, vei dobândi.
  3. Nu lăsa monedele date rest – la magazin. Tot de prin adolescenţă, când sunt nevoită să plătesc cash şi primesc restul monede, îi iau, sunt banii mei, de ce să-i las? mulţi îi lasă acolo, tot din mândrie, bine-nţeles, au replici d-alea „măruntul mă încurcă” sau „mi-e ruşine, cum să iau 10 bani înapoi?”, serios?
  4.  Plătiţi cu cardul. De când am un card bancar şi venitul îmi este virat în cont, plătesc cât de mult pot cu cardul. De ce? pentru că plătesc fix. Se leagă de regula nr. 3, astfel, nu mai sunt nevoită să astept fiecare bănuţ rest, care de multe ori, nu mi se dă, stiţi, bănuţii aia mici, monedele de 1 ban? foarte rar se dau rest.
  5. Reciclează. Personal, mai dau banii pe prostii, că-mi plac, asta e, printre ele se află şi dozele de suc acidulat sau energizantele. Nu le arunc la gunoi că nu ştiu pe unde ajung, în plus, pot împuşca doi iepuri – protejez mediul, reciclând şi, îmi iau o parte din bani înapoi. Deci, dacă eşti băutor de bere la doză (aluminiu) sau energizante/sucuri, ai putea face asta să mai recuperezi nişte bani. Preferabil ar fi să renunţăm la ele şi să bem apă.
  6. Cumpără convenabil. Stiţi că anumite produse se vând în cantităţi diferite. Acelaşi produs, în cantitate mai mare, de obicei, este mai ieftin decât acelaşi produs în cantitate mică însă, deoarece nu se aplică mereu regula asta, există excepţii la anumite produse sau cantităţi, ca să fiţi siguri, vă sfătuiesc să folosiţi „regula de trei simplă” (dacă nu o stiţi, cautaţi-o pe google).
  7. Înainte să cumperi un produs gândeşte-te de 2 ori – „chiar am nevoie de produsul ăsta?”. De multe ori cumpărăm lucruri de care nu avem nevoie, în special când sunt „la promoţie” iar banii daţi pe ele nu îi mai recuperăm. Merită? adunaţi zeci astfel de produse şi veţi vedea cât aţi pierdut. Aici intra şi ţigările, nu aveţi nevoie de ţigări, şi totuşi, unii dintre voi, le cumpără.
  8. Nu împrumuta bani. Nu împrumuţi bani – nu rişti să-i pierzi, e simplu.Trebuie să înţelegi că nu eşti dator nimănui, nici măcar prietenilor. E adevărat că dacă e cineva de bun simţ, în care ai încredere, şi chiar are nevoie, merită împrumutat, atlfel, nu. Sunt multe situaţii în care oamenii împrumută bani uşor, oricui şi uneori, nu-i mai primesc înapoi. Pentru ce?
  9. Şi nu în ultimul rând, ţineţi o evidenţă clară a banilor – păstraţi bonurile fiscale şi treceţi-le ca şi cheltuieli într-un fişier excel pe categorii de cheltuieli (mâncare, menajere, igiena personală, transport, telefon, întreţinere casă, facturi etc, eventual chiar individual, pe fiecare produs in parte) astfel veţi ştii de unde mai puteţi tăia din cheltuială.

Ştiu că vi se pare puţin dar tot ceea ce cheltuiţi vi se pare puţin şi totuşi vă lasă fără bani. Începeţi să introduceţi schimbările astea în viaţa voastră şi vă va merge mult mai bine, nu o faceţi şi asta e, vor profita alţii de pe urma voastră.

P.S o să vă reamintesc de ecuaţia financiară pe care trebuie s-o aplicaţi în viaţa voastră IERI şi anume „venituri – economii = cheltuieli”, mai pe înţelesul vostru, imediat cum aţi câştigat  nişte bani, economisiţi o sumă din ei, preferabil 10%, dacă nu, începeţi cu oricât, după care încercaţi să vă încadraţi în banii pe care îi aveţi pentru restul cheltuielilor până primiţi următoarea sumă de bani.

P.S De curând mă ocup și de canalul meu de youtube. Puteți să aruncați o privire și poate găsiți ceva ce vă interesează printre activitățile pe care le desfășor. Dacă da, nu uitați să dați subscribe.

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: