Diferenta dintre om, animal si bestie

Ieri am purtat o discutie interesanta cu un tanar care se simtea vinovat de faptul ca el nu este mai presus decat animalele si ca de ce zic eu ca omul care e animal nu e demn de apreciere, respect si asa mai departe. I-am explicat ca nu ma refer la acel tip de animal, nu ma refer la animalele ca vietuitoare pe planeta Pamant si care au acelasi drept ca si noi la viata si la un rol pe aceasta planeta, ci ma refer la bestii, animalele si oamenii deopotriva, care actioneaza din instinct, neglijand sanatatea / viata celor din jurul lor sau de-un neam cu ei, dovedind cruzime.

Sincer, nu am reusit sa gasesc pe google la un prim search „animale care ucid de placere”, peste tot am gasit „omul”. Ce vreau sa spun este ca daca sunt animale care ucid de placere, acelea sunt condamnabile, sunt bestii, asemenea si omul care face asta. Diferenta insa dintre om si animal, o face ratiunea. Un animal poate ca are instinctul de a ucide de placere, si nu si-l poate controla, nu-l poate constientiza, nu stie ca e rau ceea ce face, e rau doar in ochii nostri, ai oamenilor, insa omul care se comporta astfel este condamnabil. Omul are capacitatea de a fi superior prin ratiune, „superior” nu inseamna neaparat ca are mai multe drepturi, ci, de obicei, mai putine. A fi superior este un lucru bun, onorabil si este asa tocmai pentru ca este greu sa fii superior, este greu sa treci peste rangul de animal, peste nivelul de a actiona din instinct. Putini sunt oamenii carora le place sa fie oameni, si sincer, n-am nici cea mai vaga idee de ce, adica stiu de ce – este usor sa NU fii om, insa nu inteleg de ce nu vor sa treaca peste aceasta greutate, mi-este greu sa inteleg.

Ignorarea ratiunii, a constiintei umane, este rezultatul tuturor dezastrelor interumane si a catorva naturale. Din cauza omului care alege sa ramana la rangul de animal exista violuri, crime, furturi, minciuna, inselatorie, lacomie, individualism, tortura, violenta si asa mai departe.

Asadar, nu faceti confuzie, nu spun ca animalele (vietuitoarele) planetei sunt inferioare omului ca si valoare, ci sunt mai SLABE, sunt demne de mila si totodata condamnabile insa cine se face constient de acest lucru, stiind ca ele nu au nicio VINA (nu au ratiune), nu vor fi PEDEPSITE, ci in cel mai rau caz, li se va lua posibilitatea de a face ce le taie instinctul (de la expresia „a face ce te taie capul”), spre deosebire de om, care nu a re nicio scuza daca alege sa ignore ratiunea si sa se bazeze pe instinct, ramanand, in fond, un simplu animal dar insutit mai periculos.

P.S De curând mă ocup și de canalul meu de youtube. Puteți să aruncați o privire și poate găsiți ceva ce vă interesează printre activitățile pe care le desfășor. Dacă da, nu uitați să dați subscribe.

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: