Dezvoltarea unui om vazuta ca aroganta

Am fost acuzata ca fiind aroganta, antisociala, cu nasul pe sus si asa mai departe pentru ca mi-am aparat drepturile. Dreptul la intimitate, dreptul la a-mi stabili prioritatile si asa mai departe. Prin articolul asta vreau sa ii fac atenti pe cei supusi aceluiasi risc, de a fi considerati negativ doar pentru ca-si exercita drepturile, dar si pentru a le spune celor care va considera asa ca ei sunt cei care gresesc.

Exista un set de 8 drepturi fundamentale pe care nu le stie multa lume, motiv pentru care o sa le astern aici si o sa spun cate ceva despre fiecare:

  1. Dreptul de a fi tratat cu respect – mi se pare normal ca orice om sa fie tratat cu respect pana la proba contrarie, nu lasa pe nimeni sa te trateze altfel daca nu meriti, aceia care nu te trateaza cu respect, nu merita atentia ta.
  2. Dreptul de a-ti exprima sentimentele, opiniile si dorintele – fiecare om are sentimente, opinii si dorinte, este dreptul lui sa si le exprime liber, nimeni nu are dreptul sa te judece pentru ca spui ceea ce simti, fie ca este vorba de o parere, fie ca este vorba de o dorinta sau chiar un sentiment. Ai dreptul sa simti, sa crezi si sa-ti doresti lucruri, deci, sa le exprimi.
  3. Dreptul de a-ti seta propriile prioritati – asta este unul din drepturile delicate, sunt multe persoane care au impresia ca valoreaza mai mult decat persoana ta, pentru tine, si te fac sa te simti vinovat atunci cand actionezi in favoarea ta si nu a lor sau chiar te fac sa renunti la ceea ce voiai sa faci pentru tine doar pentru a nu-i rani. Nu uita ca este dreptul tau sa faci ce vrei in momentul ala si nu ce vor altii. Indiferent de cat te vor judeca, ca nu ai timp pentru ei sau ca nu faci ce-si doresc ei pentru ei, nu-i asculta, este dreptul tau sa alegi ce vrei sa faci, catre cine sau ce sa-ti indrepti timpul si energia si nimeni nu are dreptul sa comenteze din punctul asta de vedere, excluzand angajamentele pe care ti le-ai luat.
  4. Dreptul de a refuza ceva fara sa te simti vinovat – un alt drept controversat, sunt atatea persoane care nu accepta „nu”-ul drept un raspuns atunci cand te roaga ceva, iti cer ceva sau te intreaba ceva. Afla ca este dreptul tau sa refuzi orice atata timp cat nu ai vreo obligatie legala si/sau morala fata de persoana respectiva si nu este treaba ta daca acea persoana se va supara din cauza asta. Daca esti genul de persoana careia ii e greu sa spuna „nu”,  vei fi capcana multor profitori in viata.
  5. Dreptul de a obtine lucrul pentru care ai platit – aici nu cred ca este prea mult de comentat, este normal ca atunci cand ai platit pentru un lucru, sa-l revendici.
  6. Dreptul la pareri diferite de ale celorlalti – nici aici nu este prea mult de comentat, bine-nteles ca toti oamenii sunt diferiti motiv pentru care parerile sunt impartite, nu te simti in niciun fel negativ daca parerile tale sunt diferite de ale celorlalti, uneori se intampla sa coincida, alteori nu, asta este viata.
  7. Dreptul de a avea grija de tine si de a te proteja de amenintari psihice, mintale si emotionale – asta este iar un drept delicat de care multa lume nu stie si este un prilej minunat pentru manipulatori sa se foloseasca de tine atunci cand nu stii ca ai acest drept. Ce inseamna amenintari psihice? persoane care te enerveaza constant, care te streseaza, care te fac sa te simti des neplacut; amenintarile mintale se refera la depunerea unui efort mintal pe care in mod normal n-ar trebui sa-l depui si totusi ti se cere acest lucru iar amenintarile emotionale sunt cele in urma carora risti sa fii ranit sufleteste. Ai dreptul sa te aperi de toate aceste riscuri atunci cand se ivesc, prin orice metoda necesara.
  8. Dreptul de a-ti crea propria viata fericita si sanatoasa – asta este un fel de suma a tuturor drepturilor scrise mai sus, aplicand tot ce s-a zis pana acum, iti vei crea o viata fericita si sanatoasa si este dreptul tau sa faci asta pentru ca nimeni nu traieste viata ta cum nici tu nu o traiesti pe a altora, nu au dreptul sa-ti spuna cum sa faci asta (sau, pot sa-ti spuna, insa nu inseamna ca esti obligat sa asculti, ai dreptul sa respingi sfaturile lor atat pe cele cerute cat si pe cele necerute).

Sunt opt drepturi de bun simt care sunt incalcate frecvent de catre persoane care au impresia ca le esti dator cu ceva, care considera, atunci cand le aplici, ca esti arogant, nesimtit sau egoist si chiar indraznesc sa te acuze ca le ranesti sentimentele, care profita de persoana care nu-si cunoaste aceste drepturi. Articolul din care am extras aceste drepturi il gasiti aici (este in engleza) iar articolul se refera la 8 cai prin care sa eviti manipularea (este coincidenta cu cele 8 drepturi, nu cele 8 drepturi sunt cele 8 cai, ci reprezinta doar una dintre cai).

P.S De curând mă ocup și de canalul meu de youtube. Puteți să aruncați o privire și poate găsiți ceva ce vă interesează printre activitățile pe care le desfășor. Dacă da, nu uitați să dați subscribe.

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: