Cele mai nocive comportamente in societate

Oamenii nu sunt rai, oamenii devin rai sau au reactii rautacioase din cauza defectelor celorlalti. Oamenii au in ei sentimente ca ura, dispret, scarba si asa mai departe dar ies la iveala numai cand sunt provocate, si sunt provocate de cei care nu-si pot controla instinctele. Totul pleaca de la autocontrol. Sa va spun ce scoate ce-i mai rau dintr-un om, in societate, cand e manifestat de catre alt om:

  1. Gelozia – gelozia este manifestata in cuplu si este dovada de neincredere in celalalt. Cand esti gelos, de fapt, ii transmiti persoanei de langa tine ca sentimentele ei pentru tine sunt false, ca faptele ei nu au valoare pentru tine si ca nu esti multumit langa ea, ceea ce ii genereaza dezamagire, tristete, neputinta si in cazuri mai severe, rautate – va face exact ceea ce l-ai acuzat ca facea inainte si nu facea, pentru ca l-ai provocat.
  2. Ipocrizia – un alt aspect toxic in societatea noastra, pentru ca prin ipocrizie practic dovedesti ca nu esti de incredere, ca esti slab, ca nu iti vezi defectele si poate da dovada chiar de putina aroganta „eu pot pentru ca sunt smecher dar tu n-ai voie ca esti mai prost ca mine”. Sentimentul pe care-l genereaza destul de des este furia celorlalti.
  3. Judecarea – una dintre cele mai toxice comportamente, oamenii pur si simplu nu se pot abtine, nu-si pot tine gura, trebuie sa spuna ei ce nu e corect si ce nu, dand cu parul! Una este sa explici o data, cuiva, ce este gresit si sa sustii cu argumente solide si alta e sa-i spui intr-o maniera dujmanoasa ca nu e bine ce face, sau mai grav, sa ai tu impresia ca nu e bine ce face si sa-l certi ca si cum ai avea dreptate. Da dovada de lipsa de respect si de prostie in acelasi timp ceea ce genereaza scarba si raceala, chiar agresivitate in cazuri mai grave.
  4. Minciuna – aici deja cred ca nu e cazul sa explic prea mult, stie toata lumea ca minciuna inseamna pentru cel mintit, dezamagire, scaderea increderii in sine si in ceilalti oameni si poate genera ura la adresa celui mincinos (in cele mai multe cazuri) sau, in cazuri grave, la adresa tuturor oamenilor.
  5. Frica – am scris deja doua articole despre frica pana acum, e un sentiment care te impiedica sa faci foarte multe lucruri si desi e cat se poate de normal si innascut, prezenta lui prea pronuntata si manifestat prea des genereaza mila, parere de rau la adresa celui fricos si chiar marginalizarea lui.
  6. Lasitatea – asta este un sentiment mult mai rau si mai josnic decat frica. Lasitatea este incapacitatea de a infrunta frica. Frica este naturala, si toata lumea o are, dar cand nu ai nici gramul de curaj sa-ti infrunti frica, atunci esti deja las. Lasitatea este foarte periculoasa in societate, denota lipsa de asumare, de responsabilitate, de incredere, ceea ce face ca persoanele lase sa fie detestate, nerespecteate, respinse si demne de dispret.
  7. Invidia – ultimul sentiment despre care vreau sa va spun. Invidia este generatoare de ura intre oamenii de acelasi sex cat si intre cei de sexe diferite. Invidiosi sunt oamenii care se compara in permanenta cu ceilalti, pe care ii doare viata altora atunci cand n-are trebui, pe care ii roade fericirea altora cand ei sunt nefericiti. Oamenii invidiosi ar trebui sa fie constienti ca nu e din vina celor carora le merge bine le merge lor prost ci doar din propria vina. Oamenii care sunt invidiosi genereaza in ceilalti rusine, neliniste (teama) si chiar rautate in cazurile grave.

Am vorbit de 7 sentimente pe care omul le nutreste cand nu ar trebui si care genereaza la randul lor reactii negative in lant. Le-as numi sentimente bumerang. Va rog sa va analizati daca faceti oamenii din jurul vostru sa fie victimele acestor sentimente si sa le indreptati cu timpul, astfel, vom fi cu totii mai fericiti. As mai adauga ca, persoanele care manifesta aceste sentimente vor suferi de doua ori mai mult, in primul rand ca aceste sentimente te consuma, ca si purtator al lor, in al doilea rand, vor suferi din cauza efectelor acestora, pentru ca, cum spuneam, sunt sentimente bumerang, genereaza reactii deloc frumoase la adresa purtatorului lor, si bine-nteles, fac rau si celorlalti prin manifestarea acestor sentimente. Asadar, analizati putin aceste lucruri.

P.S De curând mă ocup și de canalul meu de youtube. Puteți să aruncați o privire și poate găsiți ceva ce vă interesează printre activitățile pe care le desfășor. Dacă da, nu uitați să dați subscribe.

 

 

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: