Diferenta dintre educatie si abuz

Astazi am citit un articol cu care n-am fost de acord, al lui Vulpescu. Intitulat „Tati, sunt obosita!”, articolul este despre faptul ca, copiii din scoala primara primesc teme pentru acasa si ca sunt obositi din cauza asta, de mentionat ca articolul a fost scris azi, 26 septembrie, pe semne, scoala, abia a inceput, si ei sunt deja obositi? ce-au facut toata vara? sa fim seriosi, toti invataceii, scolarii, liceenii si chiar studentii au ca perioada de relaxare intreaga vara, 3 luni de zile! Mai mult decat suficient sa-ti incarci bateriile si sa fim seriosi, scoala nu e precum munca, nu ai mai mult de cateva ore ocupate din zi, in plus, cine a zis ca viata ti se termina dupa copilarie? responsabilitatile cresc, timpul liber, scade, dar nimeni nu poate sa zica ca ti se termina viata, apropo de asta, recomand acest video de 3 minute.

Eu am comentat la articol si i-am spus ca nu sunt de acord ca, scolarii, dupa ce termina programul de la scoala sa aiba restul zilei liber, parerea mea e ca temele sunt necesare pentru ca antreneaza creierul. La scoala ti se preda un lucru, cand faci temele acasa, pui in practica sa vezi ce ai inteles cum si cat. Matematica, stiintele exacte si chiar limba romana au nevoie de mare exercitiu pentru formarea unui om de succes. Daca vrei ca al tau copil sa fie un ratat agramat dupa terminarea scolii/liceului, ok, atunci lasa-l, tata/mama, liber si nu-i cere socoteala pentru situatia scoalara si gata, dar daca vrei sa fie un om capabil de rezolvare a problemelor, sa fie un copil sigur pe el si fericit, atunci intereseaza-te de evolutia lui.

Corect, nu sunt de acord sa-l fortezi, sa-l ameninti, sa-l faci sa invete de frica, asta e cu totul altceva. Disciplina, insa, este necesara. Trebuie gasit un echilibru intre munca si recreere, asa functioneaza omul. Nu este bine nici prea mult efort, nici prea multa relaxare, de ce? simplu, excesele nu sunt bune. Daca muncesti/inveti prea mult, innebunesti, obosesti, te imbolnavesti etc daca te relaxezi prea mult, uiti cum e sa ai responsabilitati, iti iesi din mana, te atrofiezi si n-o sa mai fi in stare sa rezolvi nimic, niciodata si lucrurile usoare incep sa ti se para grele.

Daca printre cei care-mi citesc articolele se afla parinti abuzatori care nu-si primesc copiii acasa daca n-au 10 pe linie, nasol moment, dragi parinti, schimbati-va atitudinea, invatati-va copiii ca trebuie sa invete pentru ei, nu pentru voi, si ca trebuie sa o faca in mod corect, sa combine efortul cu relaxarea. Acelasi sfat il am si pentru extrema cealalta, nici prea multa joaca/relaxare/pauza de invatat nu e buna, cazi in extrema cealalta.

Un proverb vechi spune ca „omul cat traieste, invata” asa ca, cum ai putea sa fii un parinte atat de inconstient incat sa spui ca, copilul nu trebuie sa invete suplimentar? sa nu mai spun ca scoala te transforma in robot, retinand doar ceea ce ti se preda la scoala, nu rezolvi nimic, studiind in afara orelor de curs, iti poti alege ce-ti place si sa aprofundezi, poti invata ceva real, poti eventual sa vezi scopul pentru care ti s-a predat ce ti s-a predat. O spun din perspectiva unei tinere care a terminat liceul cu 6 ani in urma, care a trecut si prin generala si gimnaziu cu teme zilnice si de vacanta si care n-a murit, mai mult, nu e nici agramata, nici suprastresata si nici nefericita. De asemenea, pot spune ca am avut o copilarie fericita, cu iesit afara la rasarit si intrat in casa la apus (vara, evident), cu fotbal, bicicleta, catarat in copaci, de-a vati ascunselea, sotron, patine cu rotile/role si multe altele. Asadar, se poate, trebuie doar echilibru.

P.S nu vorbesc despre faptul ca sistemul nostru de invatamant nu este tocmai sanatos, dar, din pacate, este ceea ce avem si momentan nu se poate schimba, asa ca, pana atunci, invatati sa va adaptati corect, asa cum am facut-o toti pana acum.

P.S 2 De curând mă ocup și de canalul meu de youtube. Puteți să aruncați o privire și poate găsiți ceva ce vă interesează printre activitățile pe care le desfășor. Dacă da, nu uitați să dați subscribe.

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: