Frica: unealta de control a individului

Cum ziceam in articolul „Frica – un sentiment periculos”, frica apare atunci cand nu stim despre ce este vorba, cand nu suntem informati foarte bine. Cineva intelept ar spune ca omul se teme de ceea ce nu intelege.

Multe frici ne sunt induse de cand suntem mici de catre societate (scoala, biserica, serviciu (mai tarziu)) si familie – parinti, bunici etc pentru ca prin frica se poate obtine controlul asupra oamenilor.

De exemplu in scoala ni se spune frecvent ca daca nu invatam o sa ajungem la matura sau o sa devenim infractori. Ce rezulta de aici? o transformare in masa a copiilor/adolescentilor in roboti, sa invete ce li se pune pe tava si sa nu conteste valoarea invatamantului, a profesorului dar nici nu li se se spune ca li se pot deschide noi oportunitati, nu li se da de ales intre ceea ce invata si ce ar putea sa invete. Prin aceasta procedura, viitoarea forta de munca devine bleaga, supusa si cu o inteligenta mediocra. O metoda aproape perfecta prin care sa pastrezi masa de sclavi intacta. Biserica ne spune ca daca facem pacate ajungem in iad, din nou, manipulare in masa, lumea nu constientizeaza ca „pacatele” despre care vorbeste Biserica sunt relative („Biserica”, ca si institutite, vorbesc, da? a nu se confunda cu divinitatea, cu care multi o identifica in ziua de azi). Ti se pune in fata un set de reguli strict care nu e deloc 100%  aplicabil in zilele noastre si ti se spune sa faci astfel ca daca nu, e rau, o sa ajungi sa arzi in focurile Iadului vesnic fara sa ti se spuna ca de fapt ti se cere mult peste puterile tale in conditiile actuale. Prin asta se urmareste transformarea individului in sclav al societatii, sa se fereasca de problemele care ar putea sa-l altereze ca putere de munca dar sa-l lase sa se chinuie atunci cand vine vorba sa actioneze in favoarea fericirii lui. La serviciu ni se spune ca nu indeplinim anumite sarcini nu vom mai fi platiti sau suntem amenintati ca vom fi dati afara chiar daca sarcinile ne depasesc rolul sau puterea si in cazuri exceptionale chiar se aplica amenintari in sens invers, ca nu esti lasat sa demisionezi si asa mai departe – lucruri deloc omenesti. Ce se urmareste prin asta? epuizarea fizica si psihica a individului pentru obtinerea unor rezultate cat mai bune ale firmei, pentru cresterea profitului etc.

Cea mai periculoasa si mai importanta forma de inducere a fricii este familia pentru ca acolo este startul vietii oricarui om si nu degeaba s-a nascut si vorba „cei 7 ani de acasa”. Familia apeleaza in special la frica de abandon, in cazul copiilor spunandu-le ca vor fi dati la tigani, ca ii mananca bau-bau etc, obtinand astfel ceea ce vor de la copii lor. Daca faci un copil sa te asculte de frica, il transformi in sclav, ii strivesti increderea in sine si il faci hipervigilent. Cea mai buna educatie e prin constientizare. Copilul invatat sa asculte de frica fie va deveni un robot autentic, fara personalitate, fie va fi un razvratit care se va intoarce impotriva tuturor doar pentru ca s-a saturat. Niciuna din stari nu e una sanatoasa nici pentru el nici pentru cei din jurul lui, nici pentru viitorii lui copii. Fiind invatat „sa asculte”, nu va fi capabil sa caute singur solutii la probleme, va fi naiv si usor de manipulat, va intra in multe probleme in viata.

Fiti constienti de ceea ce va inconjoara, informati-va, scapati de frica si nu induceti frica, nu otraviti lumea cu frica, de fapt, frica sta la baza a tot ceea ce se intampla in lume in ziua de azi. Vezi articolul pe care l-am scris legat de asta – https://ancadblog.wordpress.com/2016/08/24/de-ce-a-ajuns-omenirea-aici/

P.S De curând mă ocup și de canalul meu de youtube. Puteți să aruncați o privire și poate găsiți ceva ce vă interesează printre activitățile pe care le desfășor. Dacă da, nu uitați să dați subscribe.

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: