Invatati din greseli, nu le continuati!

Am vrut sa scriu un articol despre alegeri gresite pentru ca ma lovesc tot mai des de asta iar durerea celorlalti – ma doare. As vrea sa-i invat si pe ei ce stiu eu si as vrea sa vad mai putina suferinta in jur.

Evenimente recente din viata mea mi-au aratat ca oamenii se tem sa-si analizeze viata in amanunt, se lasa dusi de val sperand ca furtuna va trece si lucrurile vor reveni la normal. Nu isi dau seama ca se expun riscului major de inec ori pur si simplu il accepta resemnati.

Ma refer la tot felul de alegeri facute in viata, la ce scoala ai ales, in ce ti-ai investit banii, cu cine ai ales sa ai o relatie sau chiar sa te casatoresti, ori cand ai ales sa ai copii si asa mai departe. Toate astea se pot intampla gresit. Care e diferenta dintre ele? cu cat sunt lasate mai mult la stadiul de greseala, cu atat repararea lor devine mai grea sau necesita costuri mai mari. Si cand zic „costuri” nu ma refer doar la bani.

De ce va e frica sa renuntati la ce nu va face fericiti sau la ceea ce va face sa actionati gresit? stiu ca e greu, e cel mai greu lucru dar este un rau necesar, asemenea unei masele care s-a stricat, daca nu o tratati, la un moment dat veti ramane fara ea, ceea ce este un cost enorm.

Sa luam exemplul cel mai des intalnit – relatiile amoroase. Sunt oameni care desi nu se inteleg bine in relatie, se casatoresc iar in timpul casatoriei, desi nu se cunosc total nici pe ei insisi nici intre ei, iau decizia de a avea copii. Peste ani, isi dau seama ca lucrurile nu mai pot continua si divorteaza. Care sunt costurile? pe langa faptul ca ai lor copii vor suferi, ei nu mai au aceeasi ani, le va fi greu sa-si refaca viata, si sa nu mai vorbim de toate lucrurile materiale pe care le au in comun. Daca ar fi rupt acea relatie mai devreme, costurile, nu erau semnificativ mai mici?

Oricum, indiferent de situatie, greselile trebuie reparate atat cat se mai poate face ceva, indiferent de costuri, aproape intotdeauna exista un cost si mai mare in cazul in care alegi sa amani rezolvarea problemelor si te adancesti si mai mult in acea decizie gresita.

Deciziile gresite nu iti vor da pace toata viata, intodeauna vor aparea momente in care iti vei aminti ca nu trebuia sa faci asta si ca ai putea sa renunti, vor aparea frustrari si impacturi negative asupra celor din jur iar in conditiile astea, lumea nu are cum sa devina mai buna. Din nou va zic, fiti curajosi, nu va mai temeti de nimic, fericirea este usor de atins, trebuie doar sa o constientizati. Iar o mare greseala pe care o fac oamenii e ca asteapta o anumita persoana sa-i faca fericiti, nu, nu ceilalti ne fac fericiti, ceilalti trebuie sa NU ne faca NEFERICITI, atat.

Cum va dati seama daca ati luat o decizie gresita pe care o continuati? sunteti tristi mai mereu, nu va mai bucurati de lucruri, nu simtiti ca traiti, sunteti mereu stresati si asa mai departe. Eliminati toate lucrurile din viata voastra care va fac sa va simtiti astfel si veti avea de castigat.

Ce-i drept unele lucruri se pot repara, dar daca ai incercat deja si situatia persista, e clar ca trebuie eliminata defintiv din viata ta. Unele lucruri nu se mai pot remedia niciodata sau se pot remedia doar cu foarte mari costuri, de aceea este foarte important sa gandim mult inainte de a lua decizii importante iar ca deciziile in viata sa fie cele corecte, un rol foarte important in are AUTOCUNOASTEREA.

Autocunoasterea nu este usor de realizat, cere timp si studiu intens asupra propriei persoane dar merita. Viata este scurta, dar deciziile gresite o fac si mai scurta. Mai bine alocati o buna parte autocunoasterii, astfel veti stii ce vreti, nu va veti multumi cu altceva, nu veti face compromisuri pe care nu le puteti duce si asa mai departe.

P.S De curând mă ocup și de canalul meu de youtube. Puteți să aruncați o privire și poate găsiți ceva ce vă interesează printre activitățile pe care le desfășor. Dacă da, nu uitați să dați subscribe.

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: