Copiii sunt persoane!

Am sa va spun ceva ce pe multi dintre voi s-ar putea sa va socheze dar copiii gandesc! Da, gandesc! Atat cat pot, la nivelul lor, ei isi pun intrebari, analizeaza, raspund la provocari, cauta solutii si asa mai departe. E nedrept din partea adultilor sa-i trateze ca pe niste marionete sau ca pe niste gunoaie, mucosi etc, cum se intampla in multe dintre cazuri.

Am vazut des pe strada oameni care se poarta urat cu copiii lor, profesori care se poarta urat cu elevii, oameni care trateaza de sus copiii/adolescentii de parca ei le-ar stii pe toate.

Un singur lucru trebuie sa se schimbe in comportamentul acestor oameni si anume atitudinea. Pur si simplu trebuie sa inteleaga ca oamenii tineri si copiii trebuie tratati exact ca pe cei de varsta lor. De ce? un raspuns vi-l ofera Andra in articolul de aici, este vorba de faptul ca majoritatea oamenilor cu tulburari de comportament, care nu duc o viata sanatoasa, care nu se descurca in viata, care au probleme psihice/emotionale, cea mai mare parte din ei sunt asa din cauza felului in care au fost tratati in copilarie. Socant pentru unii dintre voi, nu-i asa?

Un copil este ca orice alta fiinta care creste, de cand se naste si pana ajunge la maturitate se transforma iar aceasta transformare poate fi buna sau rea in functie de tratament/mediu. Daca in timpul transformarii sale are parte de tratamente negative, inevitabil rezultatul va fi unul negativ.

Trag un semn de alarma pe care au inceput sa-l traga si cat mai multi psihologi buni si anume FITI ATENTI CUM VA TRATATI COPIII si nu numai pe-ai vostri! Pentru cine nu a auzit exista termenul de „parenting”. Este un fel de disciplina pentru parinti, cu alte cuvinte ii invata cum sa-si creasca copiii intr-un mod sanatos.

Iata un simplu test adresat parintilor, are titlul „Vrei sa stii cum se simte copilul tau? pune-te in locul lui si intreaba-te: ” dupa care, sunt cele 7 intrebari:

  1. Cum m-as simti daca cineva m-ar obliga sa mananc tot ce mi s-a pus in farfurie?
  2. Cum m-as simti daca altii ar vorbi despre mine, ignorandu-mi prezenta?
  3. Cum as reactiona daca doi oameni pe care-i iubesc s-ar certa in fata mea?
  4. Ce as simti daca mi s-ar spune mereu ca nu sunt bun si ca ma port prosteste?
  5. Cum m-as simti daca preocuparile si grijile mele nu ar fi luate in serios?
  6. Cum m-as simti daca atunci cand vreau sa vorbesc, mi s-ar spune, scurt, sa tac?
  7. Cum m-as simti daca, atunci cand sunt trist, cei pe care-i iubesc m-ar certa si m-ar batjocori doar pentru ca am varsat o lacrima?

Iata 7 intrebari de bun simt care ar reduce mult din suferinta copiilor (a se intelege „progenitura”, nu doar persoana in primii ei ani de viata) daca parintii acestora si le-ar pune din cand in cand.

O alta lectie de parenting o puteti lua din acest album cu imagini animate – imaginile in engleza si le gasiti aici iar pe cele in limba romana aici.

Am vazut un clip dintr o campanie antifumat pe care va invit sa-l urmariti aici si care mi-a adus aminte de felul in care sunt tratati copiii din punct de vedere al respectului, al dreptului la o parere, al dorintelor si am vrut sa scriu acests articol. Nu in ultimul rand, mi-a adus aminte de acest aspect nepotica mea de numai 9 ani pe care a preocupat-o situatia mea scolara cand aveam mari probleme la o anumita disciplina.

Ca o concluzie, trateaza-ti fiul/fiica, cum ti-ar placea tie sa fii tratat/a, indiferent de varsta acestuia/eia.

P.S De curând mă ocup și de canalul meu de youtube. Puteți să aruncați o privire și poate găsiți ceva ce vă interesează printre activitățile pe care le desfășor. Dacă da, nu uitați să dați subscribe.

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: