Natura ne aseamănă, educația ne diferențiază

Acum cateva zile am purtat o discutie interesanta cu un om despre niste aspecte legate de fiinta umana. Discutia a inceput cand el m-a intrebat de ce stau cu nasul in telefon iar eu i-am raspuns ca citesc. M-a intrebat ce citesc, i-am zis ca articole pentru educatie financiara si ii spusesem de Burcas ca a infiintat academia de bunastare pentru care trebuie sa platesti niste bani ca sa o urmezi si ca apoi vei invata niste lucruri care te vor ajuta sa te dezvolti pe plan financiar. El m-a intrebat de ce-l cred pe ala, ca e un  escroc si ca nu ma invata nimic, ca nimeni care face bani nu vrea sa invete pe nimeni, ca tine pentru el si ca de fapt banii lui vin din asta, ca-i prosteste pe altii. Eu i-am zis ca nu sunt asa sceptica ca el pentru ca omul ala poate gandeste ca mine ca binele general se va raspandi asupra celui individual. Mi-a dat un exemplu care m-a speriat:

– Ce, tu nu stii ca romanul functioneaza pe principiul „sa moara si capra vecinului” ?

– Nu stiu, eu nu sunt asa.

– Cum ma, daca tie ti se strica masina nu vrei sa se strice si-a lu’ ala? numai asa, ca sa nu fi singura in paguba?

– Nu.

– Nu se poate, tu nu esti romanca!

El crede ca unii oameni se nasc rai. Eu NU sunt de acord si i-am zis parerea mea si anume ca toti oamenii se nasc la fel si ca in functie de mediul si familia in care cresc, de educatia pe care o primesc, se vor dezvolta sau nu. El mi-a zis ca sunt oameni care se nasc cu un IQ mai mare si altii cu un IQ mai mic in functie de parintii din care se nasc. De acord, insa un om, indiferent de IQ, poate fi atat rau cat si bun, iar totul tine de alegere.

I-am zis o pilda pe care mi-a zis-o si mie fratele meu candva, (o sa v-o dau intocmai cum am gasit-o pe net pentru ca eu mi-am amintit doar esentialul) despre un copil care-si intreaba bunicul care din lupi va invinge cand unul e rau iar celalalt bun, ea suna cam asa: „Cândva demult, un bătrân indian îi vorbi nepoţelului său despre un mare adevăr al vieţii. În sufletul fiecărui om are loc o luptă, foarte asemănătoare cu lupta dintre doi lupi. Un lup reprezintă răul – invidia, egoismul, ambiţia, minciuna, iar celălalt lup reprezintă binele – pacea, dragostea, speranţa, adevărul. Micul indian impresionat de cuvintele bătrânului, pentru câteva clipe căzu pe gânduri, apoi îl întrebă:
– Şi care lup învinge până la urmă?
Bătrânul indian îi răspunse zâmbind:
– Învinge întotdeauna lupul pe care tu îl hrăneşti.”

Asa e fiinta umana, in functie de ce alegi sa fii, asa vei fi, daca alegi sa fii bun vei fi bun daca alegi sa fii rau, vei fi rau insa alegerea va fi influentata de anumiti factori precum spuneam mai sus.

Asta probabil ca face parte din marele mistere ale vietii, de ce unii din noi aleg sa fie urati pe interior si altii aleg sa dezvolte frumosul atat in ei cat si in altii.

P.S De curând mă ocup și de canalul meu de youtube. Puteți să aruncați o privire și poate găsiți ceva ce vă interesează printre activitățile pe care le desfășor. Dacă da, nu uitați să dați subscribe.

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: