Libertatea nu înseamnă că poți lua decizii asupra altora

Foarte mulți dintre oameni înțeleg libertatea gresit și abuzează libertatea altora fără să-și dea seama. Am învățat despre libertate prin liceu când am studiat filozofia însă ulterior, mi-am dat seama că nu-mi mai amintesc nimic dar pentru că citesc destul de multe carți și articole pentru dezvoltare personală am înțeles niște lucruri esențiale.

Presupunând că vorbim despre doi indivizi umani, se spune că „libertatea ta se termină acolo unde începe libertatea celuilalt”. Ce vrea să însemne vorba asta? se referă la faptul că eu am voie să fac orice îmi doresc atâta timp cât nu afectează în niciun fel neplăcut pe nimeni altcineva decât pe mine. O să vă dau și exemple ca să întelegeți și mai bine la ce mă refer.

Vorbeam cu un prieten acum câteva zile despre acest lucru și despre faptul că uneori îi e dificil să ia dvecizii de teamă să nu supere persoane din viața lui. De asemenea, sunt mulți oameni cărora le e frică să refuze anumite lucruri sau să facă anumite lucruri de teama de a nu-i răni pe alții. Chestia asta este delicată și acum o să vă dau un exemplu, zic eu, usor, din care veți întelege la ce mă refer. Mai exact vă dau un exemplu din viața reală și foarte des intalnit.

Să spunem că o persoană fumătoare intră într-o relație cu o persoană nefumătoare. Dacă persoana nefumătoare gândeste în felul următor „eu nu fumez, să nu fumeze nici el/ea, pentru că asa vreau eu și daca fumează ma deranjează”, adică, o deranjează simpla idee că acea persoană fumează, nu înseamnă că i s-a încălcat libertatea, adică, nu este lezată de persoana fumatoare ci este decizia propriei persoane de a se lăsa afectat de această idee, real – fizic și psihic – nu este afectat cu nimic. Dacă în schimb, se pune problema „eu nu fumez și nu ar trebui să fumeze nici el/ea atata timp cât e cu mine, langa mine, pentru că mă deranjează fumul de tigară, gustul și mirosul” atunci este o altă poveste pentru că efectele sunt fizice și reale – da, îi afectează sănătatea și îi provoacă disconfort fizic. In acest caz putem spune că fumatorul încalcă libertatea nefumatorului. Si mai clar de atat, nu aveți voie sa fiți afectați de hotararile pe care le iau cei din jur cu privire la ei înșiși, dacă cineva anume se îmbraca într-un anume fel și pe mine mă deranjează că el se îmbracă asa, este strict problema mea, pe el nici nu trebuie sa-l intereseze, în schimb, dacă acel cineva mă obligă și pe mine să mă îmbrac ca el, atunci devine si problema lui.

A constientiza faptul că libertatea este interpretată de multe ori greșit este un pas spre a o înțelege. Este important să înțelegem ce este libertatea individuală pentru a pastra o armonie între oameni și mai ales in interiorul nostru pentru că de multe ori suntem afectați psihic de lucruri doar pentru că noi gândim asa, este proiecția greșita pe care ne-o facem noi fața de lume. Percepem anumite lucruri mult mai grave decât sunt de fapt și ne afectează peste masură, acest lucru este din cauza inteligenței emoționale scăzute. Voi mai publica un articol referitor la vicii în care voi vorbi mai pe larg despre inteligența emoțională și importanța ei.

Am incercat să vă dau exemple mai usor de înțeles însă multe acțiuni care privesc încălcarea libertații sau doar impresia că aceasta este încalcată au loc în interiorul relațiilor amoroase și acestea pot afecta semnificativ aceste relații.

P.S De curând mă ocup și de canalul meu de youtube. Puteți să aruncați o privire și poate găsiți ceva ce vă interesează printre activitățile pe care le desfășor. Dacă da, nu uitați să dați subscribe.

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: