Gelozia – semn de stimă de sine scăzută

Mulți dintre oameni nu știu ce este stima de sine iar alții o înteleg greșit. Când spun că „stima de sine este înțeleasă greșit” mă refer la persoanele care devin arogante și încrezute și au impresia că sunt deasupra tuturor și că doar ei contează atunci când vor să obțină ceva, calcă peste alții fără să-i intereseze, sunt narcisiști etc. Aceștia au o stimă de sine exagerată, însă eu vreau să vorbesc despre lipsa stimei de sine, care este gravă mai mult pentru propria persoană decât pentru cei din jur deși, este un impediment și pentru aceștia. M-am lovit de lipsa stimei de sine a unor oameni și mi-am dat seama că mă afectează și pe mine, cum? o să încerc să vă explic.

De-a lungul anilor am interacționat în diverse feluri atât cu persoane de același sex cât și cu persoane de sex opus care aveau stima de sine scazută iar pe mine m-a afectat acest lucru prin gelozie și invidie.

Am foarte mulți prieteni (sex masculin) care, ca tot omul, din când în când, au fost sau sunt implicați într-o relație. Așa zisele lor iubite m-au văzut ca pe o amenințare pentru relația lor deoarece eram în contact destul de frecvent cu iubiții lor. Ceea ce nu au înțeles acele femei este că ele au intrat în viața iubitului lor după mine și chiar cu mult timp după mine, ceea ce ar trebui să dea de gândit în felul următor: „dacă ar fi fost să fie ceva între ei, ar fi fost până acum”. Asta, zisă ca o ultimă soluție pentru că, real, nici nu e relevantă. De fapt, frica lor este născută din faptul că nu au încredere în propria persoană, nu știu să se aprecieze, nu știu să se respecte și vor să obțină siguranța prin forță, ceea ce, este o mare prostie, pentru că „dragoste cu sila, nu se poate”. Așadar, fete dragi, trebuie să înțelegeți că atunci când un bărbat alege să fie cu voi, o face pentru că așa își dorește el, nu pentru că vă doriți voi, iar încercând să-l sugrumați pe el sau pe amicele lui, nu veți reuși decât să-l îndepărtați. Mai bine lucrați la stima voastră de sine și înțelegeți că v-a ales pentru calitățile și pentru perrsonalitatea voastră, nu ca să fiți în concurență cu prietenele lui.

În al doilea rând, eu, am fost implicată în mai multe relații, în care, bine-nțeles, am avut parte de gelozie din partea partenerului din cauza faptului că am foarte mulți prieteni (sex masculin). Aceeași situație: fiecare în parte se temea ca îl voi înșela sau că „mă va pierde” pentru că eu interacționam cu prietenii mei din când în când. Aveau tipul de mentalitate – „femeia trebuie să vadă numai chipul bărbatului ei și atat, ea nu are voie să iasă singură din casă, n-are voie să vorbească cu alte persoane de sex opus, trebuie să aibă, eventual, o zgardă la gât cu numele iubitului ei actual”. De ce va temeți, băieți? nu înțelegeți că sunteți aleși pentru că acele femei vă vor fix pe voi și pe nimeni altcineva? pe bune acum, cu atât mai mult, dacă stați să analizați, că aveți stima de sine scazută, vă credeți un nimic sau că nu aveți ce oferi, de ce ar mai sta cu voi? să ce? să piarda timpul? să-și bată joc de propria persoană? nu! Femeia aia te-a ales pentru că ea simte ceva pentru tine și pentru că te vede un om frumos, pentru că vrea să împartă tot ce e bun, cu tine.

Să înțelegi că alegerea de a fi cu tine aparține persoanei cu care ești, este semn al unei stime de sine echilibrate. Atât bărbații cât și femeile care nu înțeleg că a încerca să ții pe cineva „sub papuc” este un semn de slăbiciune al propriei persoane, sunt oameni care nu știu să fie liberi și să ofere libertate. A fi într-o relație nu înseamnă a fi legat fizic, ci moral – da, alegi să fii cu persoana respectivă și alegi să fie unica în viața ta, dar nu te poate forța nimeni să faci asta, singur trebuie să alegi.

Gelozia nu este o dovadă de iubire, gelozia îndepărtează persoana de lângă tine. De ce? pentru că nimanui nu îi place să fie prizonier, oricui îi place să fie liber, să aleagă, iar tu trebuie să fii în stare să înțelegi acest lucru pentru că altfel vei avea doar de pierdut.

Încrederea în sine e sexy, ea atrage. Așadar, dacă vrei să-ți păstrezi iubitul/iubita, ai încredere în tine și încearcă să fii mereu în competiție cu propria persoană, nu cu altele, respectiv, să-ți dezvolți calitățile și să reduci defectele, doar așa vei păstra persoana lângă tine, nu prin amenințări, control și disperare. Nimănui nu îi place să fie cu o persoană care se crede josnică, nedemnă de iubire. Ca să pretinzi să te iubească persoana de sex opus, trebuie să înveți să te iubești întâi tu.

Sfat: dacă te regăsești în situația negativă de mai sus e posibil să ai nevoie de ajutor specializat, stima sau iubirea de sine este un lucru care se pierde de cele mai multe ori în primii ani de viață din cauza părinților, a bunicilor sau din cauza persoanelor care v-au crescut, sursa multor probleme fiind in copilarie. Există și varianta în care ai pierdut-o într-o relație amoroasă toxică, trebuie să fii ajutat să o recâștigi sau să o dobândești dacă nu ai avut-o, este extrem de importanta pentru tine. Dacă nu ești sigur că suferi de lipsă de stimă de sine, întreabă-ți foștii parteneri/fostele partenere. Îți vei face viața mai frumoasă si iti vei îmbunătăți semnificativ viața amoroasă. O altă părere și completări găsiți în articolul lui Vulpescu.

P.S De curând mă ocup și de canalul meu de youtube. Puteți să aruncați o privire și poate găsiți ceva ce vă interesează printre activitățile pe care le desfășor. Dacă da, nu uitați să dați subscribe.

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: