Manelele – aparență pentru incultură

Hai că acum chiar o să-mi sară lumea în cap când o să spun ca manelele NU reprezintă incultură.

Atenție! Nimic din ceea ce este incorect nu reprezintă incultură decât în momentul în care este asimilat astfel. Să vă dau un exemplu: credeți că sunt o persoană incultă? poate că da, poate că nu, cert este, ascult manele! Da, ați citit bine, ascult ȘI manele. Ascult de asemenea rock, clasică, populară, dance, pop, hip-hop și multe altele. Selectez piese și nu genuri sau artiști. De ce? pentru că așa simte sufletul meu, îmi place muzica foarte mult. Ascult muzică când mă dau pe role, când mă plimb cu bicicleta sau cu moto, ascult la muncă, ascult acasă când fac treabă, din pacate, nu pot să ascult atunci când citesc pentru că mă distrage.

Sunt multe persoane care se uită urât atunci când te întreabă „ce muzica asculți?” iar tu răspunzi „manele” sau dacă spui „de toate”, te întreabă încruntat „și manele?!”. Îți pun eticheta, gata – „Ăsta e prost!”. De parcă ar conta. Ce e muzica? e un fel de virus care-ți pătrunde în creier și-ți omoară neuronii? nu, e artă! E  ceva ce ne face să ne simțim liberi, e ceva ce ne induce diverse stări în funcție de ritm, versuri, mesaj, sunete instrumentale și așa mai departe. Cum poți să spui că dacă te uiți la un măr stricat, te-ai stricat? la fel e și cu muzica, nu poți spune că dacă asculți ceva anume, ești acel ceva! Să vă spun la ce mă refer: percepem sunetele prin simțul auditiv, la fel percepem celelalte lucruri prin celelalte simțuri – mirosuri prin simțul olfactiv, gustul prin simțul gustativ, atingerile prin simțul tactil și imagini prin simțul văzului. Poți spune că dacă miroși o floare ești mai parfumat sau mai frumos? poți spune că dacă atingi aurul sau fierul ești mai valoros sau mai puțin valoros? bănuiesc ca ați prins ideea, concluzia, poți spune că dacă asculți manele ești incult? nu.

Incultura, ca multe alte caracteristici ce țin de dezvoltarea noastră, este o alegere. Alegi să fii incult sau nu, nu ți se poate induce acest lucru. Incultura este rezultatul unei educații precare și nu ale unor factori precum sunetele. Nu mai judecați după aparențe, și mai frumos din partea voastră ar fi să nu mai judecați deloc. Învățați să înțelegeți oamenii așa cum sunt atâta timp cât nu vă fac un rău real.

Societatea noastră, din pacate, încă adoptă spiritul de turmă mult mai mult când e vorba de lucruri negative decât de lucruri pozitive. Știu că manelele reprezintă, în general, muzica romilor, știu că, conțin multe expresii greșite din punct de vedere gramatical și argou dar nimeni nu vă obligă să procedați ca ei sau să adoptați lipsa lor de cultură. Puteți la fel de bine să ascultați manele și să fiți culți cât și să nu ascultați manele și sș fiți inculți. Am întalnit eu destule cazuri.

Eliminați ura asta față de diferențe, a urî sau a-ți displace o persoană care asculta manele doar pentru acest lucru este la fel ca și cum barbații cu parul scurt îi urăsc pe cei cu părul lung sau invers, sau, același lucru cu persoanele rasiste, sau, același lucru cu persoanele care pretind că sunt credincioase și se uită urât la atei etc. Este fix același lucru, încetați să mai priviți urât oamenii care nu v-au făcut niciun rău doar pentru că ei sunt diferiți de voi. Cu toții suntem oameni, iubiți-vă pentru că în fiecare din noi se afla câte un pic din ceilalți și invers. Cel mai important, învățați să deosebiți cu adevarat binele de rău. Nu mai judecați după aparențe.

Ca și concluzie, că se întâmplă ca unele persoane care nu sunt demne să fie numite „oameni” adoptă comportamente sau trăsături care vouă nu vă plac, este una, dar să credeți că toate persoanele care adoptă acele comportamente sau trăsături sunt la fel, e cu totul altceva, faceți diferența! Nu generalizați!

P.S De curând mă ocup și de canalul meu de youtube. Puteți să aruncați o privire și poate găsiți ceva ce vă interesează printre activitățile pe care le desfășor. Dacă da, nu uitați să dați subscribe.

 

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: