Colindele nu mai sunt ce-au fost odată

Să fim serioși, unii or să spună că sunt insensibilă dar, fiți sinceri cu voi, ce simțiți când auziți țiganii prin metrou sau RATB cu „deschide uuuuuușa creștineeeee”, simțiți plăcere? simțiți că vi se urează de bine? nu cred. Eu una, simt că mi se zice în ultimul mod și maxim de josnic să le dau niște bani că n-au ce mânca. Bun, presupunând că e așa, cât să cerșești? nu e vina mea că trăiesc ei într-o societate ca asta, nu e nici vina lor, dar cineva, suportă consecințe…mai exact, ambele parți deși nu e vina nimănui. Ajungem iar la stat. Clar.

Totuși, sunt și tigani care muncesc, sunt și saraci care nu cerșesc. Deci, se poate. Oricum, nu doar asta mă deranjează. Circula pe net din nou o imagine amuzantă cu doi popi care se întreaba unul pe celalalt „cât au făcut” la colindat și se plang că puțin că nu le-ajunge de nu știu ce mașină și că „păcătoșii”, adica noi, nu i-am primit cu „colinda” :)). Păi, chiar mă gândeam zilele trecute, nu știu ce tineri au venit de pe la biserică, cred, sau pur și simplu, erau bine îmbrăcați, si-au început să bată la uși și să cânte nu mai știu ce colind, m-am uitat pe vizor și am zis sictirită, „Oooh! Get a job!”. De ce? nu zic, poate o fi plăcerea lor dar, nu știu, frate, mie când fac ceva ce-mi place dar îi include și pe alții și văd că pe aia îi enervează, îi las în pace, nu le fac viața grea.

Și acum să vorbim puțin de tradiție, și eu am colindat.. până pe la 12 ani, cred, cu Steaua, cu Sorcova și cu ce-am mai fost, că le-am uitat, dar ne bucuram la orice primeam și chiar însemna o bucurie pentru noi faptul că mergeam cu 1-2-3 tovarăși și era o distracție de grup pentru noi. Nu ne gândeam cați bani o să facem. Ne amuzam de tot felul de chestii și chiar puneam suflet, an de an să construim o stea frumoasă, striveam globuri de sticlă și le lipeam pe steaua decupată. Pentru adulți e altceva, să fim serioși, astea sunt tradiții de demult și învățate de mici și colindă inclusiv bătrânii însă la sate, unde chiar s-au păstrat tradițiile și au o valoare, nu la oraș, unde noi suntem preocupați de timp mai mult decât orice pe lume. Cum ar fi să vină șeful la tine să-ți spună să termini nu știu ce task iar tu-i spui „N-am timp, șefu’, mă duc cu Ursu’ „, păi, iți răspunde și el apoi la salariu: „du-te și plimbă ursu’ !”.

Tradițiile sunt pentru săteni, la oraș, lucrurile stau altfel. Aici, sunt colindatorii falși care, „fac bani” în perioada sărbătorilor, „colindând”, în loc să pună mâna pe carte să facă ceva util pentru ei și pentru societate. Colindele, la oraș, cel puțin, ca și biserica și ca multe alte lucruri, nu sunt ceea ce ar trebui să fie, au luat o altă față pentru că totul e plin de falsitate. Îmi pare rău pentru puținii reali colindători care nu mai sunt primiți. Am văzut că din ce în ce mai puțini oameni deschid ușile, de ce? pentru că și-au dat seama că totul e o afacere și tot ce era simbol s-a dus din cauza celor care „strică”.

Serios, câți dintre voi îi ascultă live cu plăcere? recunosc, aș asculta cu placere un cor la biserica, un concert de colinde sau chiar un CD audio, dar nu-mi veniți mie cu „rămâi gazdă sănătoasă c-ai primit colinda-n casă” că te trimit înapoi de unde-ai venit, mai ales după expresia aia „de departe am venit” și ei cine știe de pe unde de prin Ferentari au venit….15 km cu RATB-ul, sau mai rău, daca sunt de la biserică, de la câteva sute de metri.

P.S De curând mă ocup și de canalul meu de youtube. Puteți să aruncați o privire și poate găsiți ceva ce vă interesează printre activitățile pe care le desfășor. Dacă da, nu uitați să dați subscribe.

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: