Nu vreau, dar dacă tu vrei…

Recent, mi-am amintit de o neînțelegere întâlnită frecvent printre oameni fie că aceștia sunt bătuți în cap și nu înțeleg ce li se spune, fie că sunt încăpățânați, fie că pur și simplu nu a fost corectă exprimarea emițătorului.

Cel mai potrivit ar fi să spun că situația despre care vorbesc poate fi întâlnită cel mai des în cuplu sau în legături mai vechi și importante precum prietenia. Cu siguranță ați trecut și voi măcar o dată printr-o discuție de genul sau ați auzit de ceva asemanător precum: ”Nu vreau să …. dar dacă tu vrei….”.

Am să explic pe larg, printr-un exemplu, ca să înțelegeți la ce mă refer. Să presupunem că este vorba de un cuplu și unul dintre ei, să spunem bărbatul, sună pe celălalt, respectiv, femeia și o întreabă ce face. Aceasta răspunde că are de gând să meargă la cumpărături iar el o întreabă dacă ea ar vrea ca el să meargă cu ea iar aceasta răspunde că nu, dar dacă el vrea, să vină. Bun, această situație poate fi interpretată în următoarele feluri: în cazul în care ar fi doar afirmația ”Nu vreau să vii” el poate crede că ea va fi deranjată de prezența lui dar, în realitate, ea ii spune sincer ca nu vrea ca el să vină, pentru că nu are nevoie, nu pentru că o deranjează deși, există și varianta opusă de asemenea, însă dacă se ajunge la o discuție din această cauza este recomandată comunicarea și explicarea situației ”Nu vreau să vii, pentru că…”. O altă variantă de interpretare este cea la care se referă amândoi sau, niciunul nu este deranjat sau mirat de răspunsul celuilalt. Altă variantă este ca el să interpreteze, la adăugarea ”dar dacă tu vrei…” că ea nu a avut curajul să spună că își dorește ca el să vină cu ea și el va veni pentru a o mulțumi (sau nu, în cazul unui nesimțit, kidding!) iar ultima variantă este interpretarea rezonabilă ca ea să fi adăugat acest lucru pentru ca el să știe că ea nu ține (nu își dorește neapărat) ca el să vină, pentru că nu are nevoie, dar el e binevenit dacă dorește să facă acest lucru.

Sper că am reușit să transmit ceea ce aveam de zis, că m-am făcut înțeleasă. M-am lovit de chestia asta de multe ori și sper să o înțeleagă cât mai mulți pentru a avea parte de relații și comunicare placută.

P.S De curând mă ocup și de canalul meu de youtube. Puteți să aruncați o privire și poate găsiți ceva ce vă interesează printre activitățile pe care le desfășor. Dacă da, nu uitați să dați subscribe.

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: