Diferența dintre defect și calitate la o persoană

Cineva m-a întrebat mai demult dacă timiditatea este o calitate sau un defect și am să-mi spun părerea despre asta cât și despre defecte și calități la modul general.

Părerea mea e că a fi timid în societate înseamnă să te temi de oameni, ceea ce este un lucru relativ bun dacă și conștientizezi de care oameni te temi, însă dacă teama se manifestă în general, în mod nejustificat, atunci poate fi o problemă.

Revenind la teama în general de a intra în contact cu oamenii, de a fi sociabil, cred că este un lucru care se naște din lipsa de încredere în propria persoană și se poate remedia. Faptul că îți este teamă să faci primul pas într-o conversație sau, să ceri ajutorul cuiva necunoscut sau, să iei orice fel de contact cu cineva nou în mod întâmplător sau chiar planificat, te poate lipsi de niște rezultate bune, de aceea, în acest caz, timiditatea ar putea fi numită defect. Calitate poate fi numiă atunci când timiditatea se manifestă în mod conștient și asumat. Mă refer la situații în care parcă ai vrea să vorbești în acel moment cu cineva dar știi oarecum ca nu e în regulă în acel moment.

Primul pas în a scăpa de timiditatea care te face să te simți uneori dezamagit de faptul că nu ai acționat la acel moment, este să o conștientizezi și să începi să lucrezi la iubirea de sine, la încrederea în tine iar acest lucru se face fie prin autosugestie: ”sunt bun, sunt capabil, sunt om, am voie să greșesc etc” fie prin aprecierea celorlalți însă oamenii nu apreciază corect de multe ori de aceea e mai bine să ignorăm influențele rele din jur și să ne concentrăm pe lucrurile bune pe care noi le facem și merită lăudate în primul rând de noi înșine. Cea mai bună practică pe acest drum este să începeți să citiți cărți pentru dezvoltare personală. Acolo se vorbește foarte mult despre cât de importantă este iubirea de sine și încrederea în propria persoană.

Despre defecte și calități, la modul general, pot spune că reprezintă calitate acea trăsătură de caracter care îți provoacă stări de bine sau îți aduce foloase în timpul manifestării ei dealungul vieții fără a cauza neplăceri altora iar defectul este reprezentat de trăsătura care îți provoacă probleme ție sau celor din jur în timpul sau în urma manifestării ei.

De reținut este că nimeni nu e perfect, și toți avem defecte, însă important este să încercăm să reducem din ele sau să le gestionăm în așa fel încât să afecteze cât mai puțin.

P.S De curând mă ocup și de canalul meu de youtube. Puteți să aruncați o privire și poate găsiți ceva ce vă interesează printre activitățile pe care le desfășor. Dacă da, nu uitați să dați subscribe.

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: