Sfaturile lui Epicur pentru a fi fericit

Nu o sa va spun decat ca Epicur a fost un filozof. Am invatat despre el in liceu si mi-au ramas in minte doar cele patru sfaturi legate de fericire care au fost pomenite. Nu am mai revenit asupra lor insa m-am gandit din cand in cand la ele si stiu ca daca le-as fi urmat mi-ar fi fost mult mai bine si am sa incerc sa le urmez de acum incolo.

Primul suna cam asa: „cauta acea placere care nu-i urmata de durere”. Banuiesc ca e destul de usor de inteles, nu? multe lucruri care aparent ne ofera placere, dupa „consumatie” simtim durerea, nu? un exemplu ar fi betia din cauza alcoolului.

Al doilea sfat: „evita durerea care nu provoaca placere”. Si asta pare usor, nu? e simplu: nu suferi fara sa primesti vreo rasplata, nu? ar insemna sa fii masochist, sa-ti placa durerea, dar asta, e dincolo de intelegerea mea.

Al treilea sfat: „accepta o durere daca te scuteste de o suferinta mai mare sau care iti va oferi ulterior mai multa placere”. Aici se refera la faptul ca daca esti constient ca se va intampla ceva rau, dar amani din frica, ai putea totusi sa accepti daca vei constientiza ca daca amani va fi mai rau. Mai pe inteles, dintre doua lucruri rele, il alegi pe cel mai putin rau, corect? ca sa dau un exemplu, caci l-am intalnit de multe ori in viata reala: te doare o masea, dar iti e frica sa mergi la stomatolog, daca te gandesti putin vei realiza ca daca mergi acum, te va durea un pic, va trebui sa treci peste teama de a ajunge pe acel scaun, acesta este raul mai mic, si te va scuti de raul mare care, daca l-ai amana pe cel mic, va veni, si anume, acela prin care va trebui sa cheltuiesti mai multi bani pentru repararea maselei sau poate mai rau, sa ramai fara un dinte sanatos, care, deasemenea poate aduce complicatii. Iar partea a doua a sfatului, evident, se refera la faptul ca poate va trebui sa suferi un pic acum pentru a fi mai bine mai tarziu. De exemplu, si foarte frecvent intalnit, oamenii care nu vor sa invete, care nu vor sa evolueze, stiti? poate e greu sa faci asta, poate doare, dar cu siguranta, rasplata va fi mare, asa ca acceptati aceasta greutate.

Si ultimul sfat dar nu cel din urma: „fereste-te de placerea care te lipseste de o placere mai mare in viitor sau care iti va produce durere”. Acest sfat seamana si cu primul, in sensul ca accentueaza faptul ca sa te feresti de placerea care e urmata de durere, dar mai spune si ca nu are rost sa te bucuri de ceva daca nu este urmat de ceva si mai bun. Asta poate fi mai complicata, de ce? cum adica, sa nu te bucuri daca nu te poti bucura mai mult? pai, parerea mea e ca se refera la pierderea de timp, adica, sa nu te multumesti cu o placere de moment, pentru ca e trecatoare, si pentru ca ti-a mancat timp si energie ci cu o placere prin care practic, investesti in viitor sa fie si mai bine.

Eu sper sa le pot urma, voua, cum vi se par?

P.S De curând mă ocup și de canalul meu de youtube. Puteți să aruncați o privire și poate găsiți ceva ce vă interesează printre activitățile pe care le desfășor. Dacă da, nu uitați să dați subscribe.

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: