Ce ne deosebește de animale

Eu, spre deosebire de altii, mi-am pus des intrebarea asta: „ce ne deosebeste de animale? de ce actionam diferit? de ce nu luam pur si simplu ceea ce avem nevoie si trebuie sa avem rabdare?”. Apoi, am invatat. Am invatat de-a lungul vietii ca oamenii, cei suficient dezvoltati personal si emotional, invata ca uneori trebuie sa accepte ce nu pot avea si nu trebuie sa calce peste cadavre sau chiar peste propria fiinta pentru a ajunge la ceva, uneori, trebuie sa renunte.

Nu o spun doar eu, eu spun ca sunt de acord cu faptul ca ratiunea e ceea ce omul are iar animalul nu.

Ce este ratiunea? dupa parerea mea e vocea noastra interioara, constiinta, acea parte a mintii care te pune sa te intrebi: „e bine ceea ce faci? asta e ceea ce trebuie sa faci? poate se poate si altfel, poate nu trebuie sa faci asta.”. E felul in care omul trebuie sa inteleaga cum sa actioneze pentru a nu face rau in jur si pentru a nu-si face rau lui insusi. E lucrul care te face sa te gandesti de cateva ori inainte de a actiona.

Nu confund instinctul animalului cu cel al omului. Si omul are un instinct care se numeste intuitie, dar si acesta este ghidat si „scanat” de ratiune. Parerea mea e ca atunci cand avem alte instincte in afara de intuitie, sa punem ratiunea in fata si sa gandim asupra a ceea ce vrem sa facem. Asta ne deosebeste de animale, vocea constiintei.

In viata vom intalni mereu doua tipuri de oameni: cei care se bazeaza si traiesc din instinct – acestia sunt oamenii subdezvoltati din multe puncte de vedere (printre care si cel emotional) – si cei care se bazeaza si asculta de ratiune – oamenii evoluati.

De aceea, parerea mea e ca oamenii care traiesc din instinct sunt cei mai periculosi pentru ca nu se gandesc decat la a-si satisface nevoia, de a se satura pe sine, nepasandu-le de ceea ce lasa in urma, asemeni unui leu caruia ii este foame, el doar vaneaza si isi satisface foamea, nu il intereseaza ce a mancat, cat si cum, ci doar ca are stomacul plin.

P.S De curând mă ocup și de canalul meu de youtube. Puteți să aruncați o privire și poate găsiți ceva ce vă interesează printre activitățile pe care le desfășor. Dacă da, nu uitați să dați subscribe.

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: