Ipocrizia – un defect periculos

Am fugit toata viata de oamenii ipocriti pentru ca fac toate situatiile sa fie in avantajul lor, cu orice ocazie, in orice moment.

N-am sa dau o definitie a ipocriziei deoarece o gasiti in dex, insa, am sa va explic mai pe larg cateva situatii in care puteti intalni ipocrizia. Acest defect major il puteti descoperi imediat ce este dovedit, e nevoie de o singura dovada clara pentru a stii ca acel om va fi asa mereu, mai ales daca il cunoasteti de ceva vreme.

Sa va dau cateva exemple de intamplari reale: am avut ocazia mai demult sa castig niste bani prin imprumutarea unor bunuri insa cei care trebuiau sa ma plateasca cereau un complex format din doua piese si ofereau o suma rotunda. Eu detineam doar una dintre ele si am inceput sa caut persoane care doreau sa ofere ce-a de-a doua componenta pentru a putea castiga suma si a o imparti pe jumatate. Am gasit pe cineva care a acceptat, i-am spus ca plata va fi 50-50, nu a obiectat. Pe tot parcursul drumului se plansese ca nu are bani, gandeam ca ii fac un serviciu. La momentul platii insa, a cerut 60-40 desi oamenii care erau dispusi sa ofere suma de bani au spus ca nu au nevoie de o piesa fara cealalta ci doar de amandoua, deci, o plata corecta ar fi fost 50-50. Cand am inceput discutia cu el a spus ca „daca stiam ca e asa, nici nu ma mai deranjam sa vin pentru suma asta”. Desi banii erau la mine, m-am conformat, i-am dat partea mai mare si i-am spus ca nu voi mai avea de a face cu el, chiar daca ne stiam de cativa ani.

O alta situatie pe care am intalnit-o evidentiaza un mod de gandire ipocrit: persoana X ii spune persoanei Y ca va iesi la un biliard cu persoana Z si ca persoana Y nu poate veni din motivul M. Raspunsul persoanei Y a fost: „dar puteai sa ma inviti ca poate spuneam „Nu” „. Cum ai putea sa intrebi pe cineva daca vrea sa faca ceva sau sa vina undeva, daca tu nu vrei, in speranta ca va spune „Nu”? ar fi o ipocrizie.

Am intalnit si situatia in care o persoana iti spune „de ce te mai vezi cu ala/aia?! parca te-ai despartit de el/ea!”, situatie in care persoana respectiva face exact acelasi lucru.

Ultimul exemplu din partea mea se refera la persoanele care dau sfaturi dar nu le aplica in viata lor. Atentie, nu ma refer la persoanele care au invatat din greselile lor si incearca sa-i previna pe altii, ci la sfaturi date in contradictoriu cu ceea ce se intampla in prezent in viata celor care dau aceste sfaturi. Situatii de genul: „nu face credit la banca, vei ramane dator toata viata!”, dar el/ea lucreaza la a-si face un credit. „Nu-ti cumpara masina noua, nu-si merita valoarea!”, dar el/ea strange bani pentru a-si cumpara masina noua. „Casatoreste-te cat mai ai timp ca nu te mai ia nimeni!”, dar el/ea are o relatie de lunga durata si nici nu se gandeste la asta. Iar situatiile pot continnua si mai rau de atat, vor incerca sa gaseasca fel de fel de scuze cand vor fi intrebati, „dar tu de ce faci asta?” sau „dar tu de ce nu faci asta?”, nu cadeti in capcana.

Puteti pierde foarte mult din cauza persoanelor care sunt ipocrite, mai ales daca va pasa de ceea ce ele spun, daca va sunt persoane apropiate. Ipocrizia lor este periculoasa si nociva pentru voi asa ca renuntati la ei sau incercati sa le explicati ca nu e bine ce fac desi, daca nu au inteles pana la o varsta destul de inaintata, ma indoiesc ca vor intelege acum.

P.S De curând mă ocup și de canalul meu de youtube. Puteți să aruncați o privire și poate găsiți ceva ce vă interesează printre activitățile pe care le desfășor. Dacă da, nu uitați să dați subscribe.

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: