Moș Nicolae, Moș Crăciun și Iepurașul

Ce este in fond, educatia? este o forma de dresaj pentru oameni, corect? de mici invatam sa fim respectuosi, sa ne purtam frumos, sa fim civilizati, da? bun. Parerea mea e ca si rasplatele pentru faptele bune sunt o forma de educatie si functioneaza cam asa: faci fapte bune, ai realizari, meriti, atunci, primesti rasplate, mici cadouri, vorbe de lauda etc. De ce avem nevoie de cele trei mari sarbatori pentru a rasplati copiii care au avut rezultate bune la scoala ori s-au comportat bine?

Eu, daca stau sa ma gandesc, la cei 24 de ani nici macar nu mai stiu semnificatia sarbatorilor, nu mai stiu de ce exista Iepurasul? cine e?cum a aparut? cu ce ocazie? oua si iepuri…hmm, nicio legatura.

Si toate acestea pornesc de la educatie, de mici suntem invatati ca exista Mos Nicolae, Mos Craciun si Iepurasul, in fiecare an primim cadouri de mici si noi, cand incepem sa vorbim, si eventual, sa ne punem intrebari – „Dar de ce primim cadouri azi ?” si vine raspunsul: „Pentru ca a venit Mos Nicolae!”, si la anul, noi incepem si scriem scrisori pentru Mos Nicolae, si uite-asa, a devenit un obicei de rasplata in avans si nici macar una folositoare.

Cel mai bun mod de a educa copiii sa faca lucruri bune, este sa-i invatam sa le faca si apoi sa-i rasplatim pentru ca le-au facut.

Si nu numai copiii trebuie sa primeasca rasplata pentru comportamentul pozitiv ci si noi, adultii, atunci cand realizam ceva este recomandat sa ne felicitam si daca avem ocazia, sa ne oferim si cadouri, pentru ca meritam! Astfel, ne obisnuim creierul sa munceasca pentru rezultate pozitive.

De aceea, satisfactia in viata este importanta, insa nu putem primi doar satisfactie, nemeritand-o.

Asadar, nu-l mai bagati copiilor pe gat pe Mos Craciun, invatati-i ca tot ceea ce primesc, primesc pentru ca merita nu pentru ca a venit nu stiu ce sarbatoare in calendar.

P.S De curând mă ocup și de canalul meu de youtube. Puteți să aruncați o privire și poate găsiți ceva ce vă interesează printre activitățile pe care le desfășor. Dacă da, nu uitați să dați subscribe.

 

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: